Hírforgó, Képgaléria, Média

Nagycsaládos nyár

Mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete – krónika a nyárról.


Egyesületünk az Új Európa Alapítvány és a MOL jóvoltából a KÖSZ! Program támogatásával valósított meg programsorozatot. Nyertes programunkkal egyrészt segítjük a GY. SZ. C. Székely Mihály Szakgimnáziumának tanulóit az érettségihez kötelezően előírt 50 óra közösségi szolgálat színvonalas és hasznos letöltésében, másrészt Szarvasi szociálisan rászoruló csoportokat támogatunk. Pályázatunkkal 20 fő diák bevonására nyertünk lehetőséget, de a túljelentkezésre tekintettel 22 fő részvételével kezdtük meg programunkat.

A résztvevő fiatalok – felkészítésük után – a nyári időszakban összesen 462 óra Közösségi Szolgálatot teljesítettek hátrányos helyzetű családoknak, főként gyerekeknek szóló programok megvalósításával. Igen változatos tevékenységeket állítottunk össze a bevont tanulók számára. Vezettek kézműves foglalkozásokat, futball bajnokságot, drogprevenciós programokat valósítottak meg, családi napot terveztek és bonyolítottak le. Gyöngyöt fűztek, sorversenyt vezettek, cipeltek, pakoltak, jelenléti íveket írattak alá, fotóztak, főztek, terítettek, drogtotót töltettek, programot terveztek – sokat tanultak közösségről, önkéntes munkáról és segítség nyújtásról egyaránt.

A KÖSZ! Program elemei voltak:

  • Március 31.: felkészítés, érzékenyítés
  • Április 15.: Húsvéti készülődés a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal
  • Június 9.: Drogellenes Világnap lebonyolítása
  • Június 24.: Kézműves foglalkozás a Szentesi úti lakóparkban
  • Július 22.: Gyermek és családi programok lebonyolítása az R.N.Ö.-nél
  • Július 28.: Családi nap megtervezése
  • Augusztus 26.: Családi nap lebonyolítása

Még van hátra néhány alkalom ebben az évben, amikor szintén számítunk a fiatalok segítségére!

De volt még nyári programunk bőven, szinte minden hétre jutott valami. Július 8.-án Egyesületünk, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, Szarvas Város Barátainak Köre és az Öcsödi Kerékpáros Egyesület ismét megszervezte Körös-körül Kerékpártúráját. Remek időben, remek hangulatban tekertünk ki célállomásunkra, az Ezüstszőlőben megrendezett Aratónapra és Kistérségi Civil Találkozóra. Útközben egy kis pihenő és jégkrémezés is belefért. A célnál finom ebéd, mézédes görögdinnye, finomabbnál finomabb sütemények és remek hangulatú baráti társaság várt bennünket. Szép nap volt, jövőre együtt ugyan így!

Július 22-én ismét részt vettünk a Furugyi Napon. Játszóházi sátrunknál kicsik és nagyok szélforgót és gyöngyből ékszereket készíthettek, valamint belekóstolhattak a gravírozás rejtelmeibe.

Július 23-án Szarvas Város Napján ismét figyelmet kapott Egyesületünk. Szarvas Város Önkormányzata mintegy két évtizedes szociális területen végzett önkéntes munkájáért Gombár Györgynét Szociális Tevékenységért Díjban részesítette. Mi is köszönjük az Egyesületünkben végzett sok-sok munkát!

Július 24-től 28-ig egy sikeres NEA pályázatnak köszönhetően megismételtük az elmúlt évben nagyon sikeres VIZU Táborunkat. A tábor során a gyerekek programozással, robotikával ismerkedtek. Az elkészített robot az érdeklődő gyerekeknek és önkéntes oktatójuknak, Czifra Szabolcsnak köszönhetően bonyolult feladatsort tudott végrehajtani a tábor végére. Célunk a táborral nem csak egy kellemes hét eltöltése volt. Reményeink szerint felkeltettük az érdeklődést a gyerekekben az informatika egy-egy speciális ága iránt, amire a jövőben építünk, érdeklődésüket, tudásukat szakkör formájában kívánjuk elmélyíteni. Hosszútávú célunk az, hogy egy olyan sikeres életpálya felé irányítsuk őket, ahol a jövőben nem csak szórakozásra és kommunikációra használják az informatikát, de hosszú távon akár itthon, Szarvason maradva is, megélhetésük lesz biztosítva a megszerzett tudás által. 

Persze a tábor nem csak tudásról, szórakozásról is szólt. Egy jól sikerült ismerkedő, csapatépítő tréning után voltak délutáni és egész napos, sőt éjszakai programok is. A gyerekek pingpongoztak, csocsóztak, dartsoztak, fürödtek, kerékpároztak. Volt kirándulás és tábortűz meg szalonnasütés. Voltunk sárkányhajózni, kenuzni, fürdeni a Szent Klára Fürdőben és a Körösön. Egy-egy napot a Körösvölgyi Látogatóközpontban és Állatparkban, valamint a Szentesi Fürdőben töltöttünk el. A legizgalmasabbnak az éjszakai túrát és versenyt találták a gyerekek. Elrejtett tárgyakat kerestek, képet raktak ki a sötétben, hangokat gyűjtöttek, előadtak dalokat és szituációs jeleneteket, valamint vásároltak minél több dolgot megadott keretből.

Rendkívül élmény-gazdag hét volt, tele vidámsággal, nevetéssel!

Augusztus 18-tól 20-ig szintén a NEA Szakmai Pályázatának köszönhetően Egyesületünk vezetősége és önkéntesei Kiskunmajsán vettek részt csapatépítő tréningen. Az épülő csapat a játékos és érdekes feladatok mellett a Jonathermál Fürdő hűsítő és élmény-gazdag vizét is élvezhette a 3 nap során. A tréning során sok mindent megtudtunk egymásról és magunkról is és igazi együttműködő csapatként tértünk haza.

 

Augusztus 26-án tartottuk meg már hagyományos családi napunkat. A nyár utolsó forró hétvégéje hasonlóan forró hangulatban telt.  A bográcsból jó illatok szálltak, a gyerekek vidáman versengtek a sorvetélkedőn, majd hűsítették maguk jégkrémmel és fürdőzéssel, mi pedig nagyokat beszélgettünk és terveztük a jövőt. Szép, nyugodt, pihenéssel telt nap volt, jövőre biztosan megismételjük!

A nyárnak ugyan vége van, programjaink azonban tovább folytatódnak. Szilva Napok, Mobilitási Hét, Nagycsaládosok Országos Találkozója, Kolbásztöltő Verseny és Világ Gyalogló nap a következő másfél hónap programja, tehát nem fogunk most sem unatkozni. Akinek kedve van, tartson velünk! A programok pontos idejéről a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete Facebook oldalán tájékozódhat mindenki.