Hírforgó

Programdömping a Kutatók Éjszakáján Szarvason

A Békés megyei rizskísérleti telepen termesztett rizzsel, az M44-es gyorsforgalmi út régészeti feltárásán talált leletekkel, az “Alföld piramisaival” ismerkedhetnek meg az érdeklődők a pénteki Kutatók Éjszakája rendezvényein.


Szarvason a Halászati Kutatóintézet betekintést nyújt a drónok világába, beszámol egyik kiemelt kutatásáról, arról, hogyan hasznosítják környezetkímélő módon a haltenyésztő rendszerek már elhasznált vizét.

Az Anna-ligetben bemutatják a Galambosi Rizskísérleti Telepen – ahol több évtizede folyik a rizs nemesítése és zajlanak ezzel kapcsolatos kutatások – folyó rizstermesztéshez elengedhetetlenül szükséges erőgépet, az érdeklődők közelről is megnézhetik a hatalmas traktort. Lesz a magyar rizs finomságát kihangsúlyozó rizsbemutató is.

A Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratóriumban az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy analitikai laboratórium mindennapjaiba, megtudhatják, hogyan lehet vízből, talajból és növényekből kimutatni, mérni a különböző táp- és mérgező anyagokat. Bemutatják a vizsgálati minták előkészítésének egyes fázisait, és az alapvető laboratóriumi eszközöket, a kémcsöveket, pipettákat, manipulátorokat ki is lehet próbálni.

A Szent István Egyetem szarvasi campusában az “Alföld piramisairól”, a kunhalmokról, az M44-es gyorsforgalmi út régészeti feltárásán talált leletekről, távoli naprendszerek kutatásáról, valamint a szántóföldi öntözés csúcstechnikájáról lesz szó. A kisebbeket látványkémiával, szappankészítéssel, meteorit kövek mikroszkópos tanulmányozásával várják.