Videók, Hírforgó, Képgaléria, Média

Törvénytelen randevú Békéscsabán

Az idén éppen 105 esztendős darab szombati díszbemutatóján a nagyérdemű vette a lapot. A nézők egyike-másika önfeledt módon végigkacarászta, másika-egyike pedig végigröhögte Maurice Hennequin-Pierre Veber világhírű bohózatát.


Urambocsá’, ha bárki komédiának kívánja nevezni ezt a zsigerekig ható szellemesen ötletgazdag és pergő történetet, tegye meg. Egy a lényeg, ez a mű ma is hús-vér frissességű, nincs rajta mit leporolni, a benne felvonultatott helyzetek, jellemek élők és valódiak.

Rendkívül szimpatikus a rendező Robert Cogo-Fawcett felfogása, ahogy pörgeti az amúgy még olvasva sem unalmas történetet. Juhász Katalin nagyon igényes klasszikus díszletet alkotott. Ahogy a jelmeztervező Vesztergombi Anikó is elkapta ruháival a kor hangulatát, életvitelét és érzésvilágát. Visszatérve a poroláshoz, azért ne feledkezzek meg a dramaturg Zalán Tibor munkájáról. A korábban Elvámolt éjszaka címen futó darab itt Csabán előnyére még pörgősebb tempót kapott.

Na jöjjön a szereposztás. Bartus Gyula Jászai-díjasunkról mindenki tudja, hogy vérében van főnököt – báró, polgármester, hasonlók – játszani. Sokáig abszolút drámai hősként könyvelték el. Szerencsére az utóbbi időben egyre többször élhet fanyar humorával. S ezt tökéletesen teszi a bírósági elnök bőrében. A Németországból hosszú évtizedek után magyar színpadra lépő Holler Márta tüneményes feleség. Kerek Vivien ígéretes tehetség a lányuk szerepében. Aranyos. A mesteri rendezés egyik csúcsjátékát Benkő Gézától láthatjuk a ledérségre kapható igazságügyminiszter alakjában. Na ez az a humor, amit így csak és kizárólagosan Benkő Géza tud megjeleníteni.

Czitor Attila tökéletes a világfi nőcsábász kabinetfőnök személyében. Akár a századelő – ó század! – úri ifjai közül lépne elénk. Fehér Tímea lehengerlően erotikus színpadi jelenség a sajátos bosszún dolgozó Gobette színésznő alakjában. Sokoldalúan árnyalt játéka hitelesíti a vérbő kalandokért élő-haló primadonna alakját.

Jancsik Ferenc üde színfolt a botrányt kiváltó vizsgálóbíró bőrében. Tomanek Gábortól emlékezetes londinert kapunk. Beszterczey Attila ügyes mint köztársasági bíró. Hodu József örömet szerez rajongóinak a vizsgálóbíró szerepében. Jön a Jókai két nagy nevettetője: Szabó Lajos és Csomós Lajos. Utóbbi hülyére röhögtet ezúttal is mint hivatalnok. Szabó pedig irodasegédként. Tege Antal irodavezető figurája jellegzetesen eredeti.

Nagy húzás volt megbízni Koleszár Bazil Pétert a rendőrbiztos szerepére. Réger Wanda ezúttal a miniszter szeretőjét alakítja. Izgalmas hisztériával a játékában. Kellemes jelenség, többször is játszhatna. Veselényi Orsolya imádnivaló szobalány. Körösi Berta százszázalékosan hiteles trampli a recepciós alakjában. Korom Gábor és Szabó Zoltán irodasegédi színrelépése jelzi: a jövő művészeit látjuk.

Parádés darab, parádés rendezés, parádés játék.