Képgaléria, Média, Sziréna

Harminckét kimentett gázpalack?

Igen. Harminckét gázpalackot hoztak ki a tűzoltók egy mezőtúri családi ház melléképületéből, megakadályozva ezzel a nagyobb pusztítást. Az eset október 7-én, szombaton történt, éppen akkor, amikor a közelben esküvőre kísérte a rokonát egy szabadnapos tűzoltó…


Melléképület gyulladt ki Mezőtúron a Rendes utcában szombaton délután. A mezőtúri és szarvasi hivatásos tűzoltók valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vett részt a tűz oltásában. A szikár tények mögött izgalmas történet húzódik. A tűzhöz elsőként ugyanis egy esküvőre igyekvő szabadnapos tűzoltó érkezett ki, és úgy ahogy volt, öltönyben, nyakkendőben nekilátott a munkának.

Erdős Adrián tű. főtörzsőrmester így számolt be az esetről:

“A testvérem lánykikérőjéről indultunk az esküvőre, amikor a Túrkevei úton a vasúti átjárón áthaladva megláttam egy fekete füstoszlopot, amely egyértelműen nem növényi hulladék égetésére utalt. Mondtam az utasaimnak, hogy megnézzük, mert lehet, hogy baj van. Amikor a Rendes útba értünk, akkor láttam meg, hogy egy családi ház melléképülete füstöl. A kapuhoz érve láttam, hogy csak a tulajdonos tartózkodik az udvarban, megkérdeztem meg, hogy milyen éghető anyagok, járművek vannak a helységekben. Mondta, hogy a tűz mellett 15 teli gázpalack van, de nagyon meleg volt így nem tudta kihozni őket. Bementem és láttam, hogy az érintett területről már nem tudjuk eltávolítani a palackokat víz és védőfelszerelés nélkül. Valamint azt is, hogy átterjedt a tűz a hűtőháznak és garázsnak nevezett épületre. Közben megláttam, hogy a hátsó szomszéd egy slaggal próbálja locsolni a kerítéséhez közelebb eső részt. Őt többször kértem, hogy hagyja abba tevékenységét és menjen távolabb, mert ott életveszélyben van. Csak akkor távozott, amikor mondtam, hogy tűzoltó vagyok. Ez után a hűtőházat és a garázst vizsgáltam át és látva, hogy ég a hátsó ajtó és füsttel telített minden helység, megkezdtem az átszellőztetésüket. A garázs előtt álló autót kivitettem a tulajdonossal az udvarból, hogy ne zavarja majd a beavatkozást és robbanás esetén ne legyen újabb probléma forrása. Ezt követően megkezdtük a tűzzel közvetlenül nem érintett területről a maradék, kb. 10-12 gázpalack kihordását. Ekkor már hallottam a szirénák hangját, majd pár perc múlva meg is érkeztek.”

A történetet innen Szűcs Krisztián tű. százados, szolgálatparancsnok folytatja:

“Már vonulás közben utasítást adtam, hogy kiérkezéskor azonnal szereljenek egy db „D” gyorsbeavatkozó sugarat, mellyel megkezdődött rögtön a tűz oltása. Felvettem a kapcsolatot a tulajdonossal illetve a helyszínen tartózkodó Erdős Adrián tű. főtörzsőrmesterrel szabadnapos tűzoltóval akik elmondták, hogy kb.10 gázpalackot elhordtak a tűz környezetéből de további palackok vannak a tűzzel érintett területen melyet már nem tudtak megközelíteni, illetve megerősítették hogy az épület nincs áram alatt. Ez után utasítottam őket, hogy menjenek távolabb az épület hátsó részétől egy esetlegesen bekövetkező robbanás miatt és a kiérkezett Mentőszolgálat munkatársainak is szóltam, hogy álljanak készenlétben. Ez után a tűz oltásával egy időben megkezdtük az érintett palackok gyors kihordását.

Kiss István tű. törzsőrmester sugárfedezetet biztosított miközben Tóth Attila tű. főtörzsőrmester, Csekő István tű. törzsőrmester és Bíró Bálint tű. törzsőrmester a hőterhelésnek kitett palackokat hordta ki a lángtérből az épület udvarára az autóbejáró részre, elkülönítve a kiérkezésünk előtt eltávolított sértetlen palackoktól. Utasítást adtam még 1 „D” sugár szelelésére, és hogy szórt sugárral kezdjék meg a palackok hűtését. Eközben észlelte Kiss István tű. törzsőrmester, hogy további 5 db palack van még egy kupacban a tűz által közvetlenül érintett területen egy előtető alatt. Átvettem tőle a sugarat és a többiekkel együtt megkezdték azok azonnali kézben történő kihordását, hogy elkerüljük az esetleges sorozatos robbanásokat. Összesen 18 palackot hoztunk ki a tűzzel érintett területről, melyeket hőterhelés illetve közvetlen lánghatás ért.

Ezt követően hőkamerával folyamatosan ellenőriztem a palackok hőmérsékletét és végeztük a folyamatos hűtésüket valamint utasítást adtam még 1 „C” sugár szerelésére a bolti rész felől, a melléképületen keresztül mellyel már két irányból gyorsan sikerült a tüzet körülhatárolni és a továbbterjedését megakadályozni. Ezzel egy időben palackok hűtését Juhász József tű. főtörzsőrmester folytatta mely sikeres volt, így robbanás és nagyobb kár nem következett be.”