Hírforgó, Képgaléria, Média

1942. október 15.: a Horthy István Duzzasztómű születésnapja

Ahogy a korabeli krónikák megörökítették, azon a nevezetes napon Horthy Miklós kormányzó Kállay Miklós miniszterelnök és több más kormánytag kíséretében a Megyer nevű motoros hajón Csongrádról érkezett Békésszentandrásra, hogy felavassa az orosz fronton hősi halált halt fiáról elnevezett Horthy István Duzzasztóművet.


A fáma szerint 1945-1990 között nem történt meg a duzzasztómű eredeti nevének eltörlése hivatalosan. Csupán a nevet felejtették el használni az elmúlt évtizedekben.

Október 12-én, csütörtökön délelőtt az indián nyár adta kegyelmi időjárás közepette központi megemlékezésre és új – immáron harmadik – emléktábla avatására került sor az immáron Lampl Hugóról elnevezett erőművel büszkélkedő vízlépcsőnél. Az ünnepségen több jeles vízügyi szakember és közéleti szereplő sorában ott láttuk Sinka Imrét, Békésszentandrás polgármesterét és Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét. Az emléktábla avatás mellett az ünnep fényét fokozta Liszi Melinda és Nagy Róbert színművészek impozáns és lélekemelő zenés irodalmi műsora.

– A hetvenöt éve üzemelő létesítmény bizonyíték arra, hogy a múlt, a jelen, illetve a jövő szerves egységet alkot, és dolgainkat csak ebben az egységben érthetjük meg – mondotta köszöntőjében Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A továbbiakban érzékeltette a korabeli kormány alföldi öntözésfejlesztési programját, a vízlépcső jelentőségét a térség életében. Bak Sándor mellett ünnepi beszédében Fejér László, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke is elemezte az építés krónikáját, az elkészült duzzasztómű súlyát a vidék öntözhetővé tett térségeiben.

– Az öntözési célok ma is időszerűek – hangsúlyozta beszédében Somlyódi Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Majd utalt arra a 2030-igívelő Kvassay Jenő tervre, amely markánsan megfogalmazza a hazai vízgazdálkodás feladatait.

A 2011-ben elkezdődött vízierőmű beruházásról, az erőmű jelentőségéről Kapuváry Gábor szólt ünnepi beszédében. Ezt követően az erőmű falán is emléktáblát avattak Lampl Hugó tiszteletére.

A koszorúzás során Szarvas város koszorúját Babák Mihály polgármester helyezte el Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnökének kíséretében. Városunk koszorúja – fehér csipkézetű alapon nemzetiszínű masni – egyedi megjelenésével osztatlan sikert aratott. Néhány vendég el is nevezte azt „kalotaszegi” koszorúnak.