Felhívások, Közlöny, Postaláda

Felkérés a 2017. évi Európai Hulladékcsökkentési Héthez való csatlakozásra

A közelmúltban kapta az alábbi felhívást a Szarvasi Polgármesteri Hivatal.


Földművelésügyi Minisztérium
Búsi Lajos
Zöldipari Támogatások Kezeléséért Felelős Helyettes Államtitkár

Tárgy: Felkérés a 2017. évi Európai Hulladékcsökkentési Héthez való csatlakozásra

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország idén is részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban, melynek 2017. évi jelmondata az „Adj új életet tárgyaidnak!”

Ez utal arra, hogy a mostani Hét célja a hulladék keletkezés megelőzésére való figyelemfelhívás, a termékek élettartamának meghosszabbítása, újrahasználatuk vagy megjavításuk révén.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre 2017. november 18-26. között kerül sor. A Hét keretében a kontinens egészén önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újrahasználatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, azaz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Csatlakozni, regisztrálni 5 kategóriában lehet (államigazgatási szerv, hatóság; gazdálkodó, ipari szervezet; civil szervezet; oktatási intézmény; magánszemély), 2017. november 15-én éjfélig a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon.

A legötletesebb, leghatékonyabb regisztrált akciókat idén is benevezzük az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, melyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai kezdeményezések kapnak. Ezek között évek óta dobogós helyen szerepelnek a magyar akciók is. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét társadalmi szemléletformáló és felelősségvállalásra ösztönző hatása jelentős, így kiemelkedően fontos állami feladatnak számít.

Kérem önt és munkatársait – amennyiben egyetértenek a Hét üzenetével, fontosságával —saját kezdeményezésű akcióval regisztráljanak az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez és vegyenek részt a Hét céljainak még szélesebb (lakosság, helyi média, helyi oktatási és művelődési intézmények, vállalkozások, civil szervezetek) körben történő népszerűsítésében annak érdekében, hogy minél több hasznos hulladékcsökkentési gyakorlatot ismerhessünk meg.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről további bővebb információk találhatók honlapunkon: www.hulladekcsokkentesihet.hu.

Az FM munkatársai, akik az akció sikeres lebonyolítása érdekében szükség esetén segítséget nyújtanak, elérhetők az hulladekcsoklcentesi.het@szelektalok.hu e-mail címen.

Budapest, 2017. október

Tisztelettel:
Búsi Lajos helyettes államtitkár