Hírforgó

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvasi Csoportjáról

Az MMSZ Szarvasi Csoportja több mint 25 éve jelen van a szarvasiak életében. A szeretetszolgálat tevékenysége adományok gyűjtése, segítség, önkéntesség.


Csoportunk létszáma 11 fő tag, 5 fő pártoló tag, 5 fő önkéntes segítő.

A létszámból adódóan anyagi okok miatt mi nagy rendezvényt nem tudunk szervezni. De nem ez az elsődleges, küldetésünk, hogy segítsünk a szegényeken, nehéz helyzetben élő embereknek. Minden héten pénteken 9-től 11 óráig ügyeletet tartunk. Várunk mindenkit szeretettel. Szolgálatunk az emberek jócselekedeteiből építkezik. Minden segítséget szívesen fogadunk, pénzzel, tárgyi felajánlással, akár munkával segíthetik a máltaiak küldetését.

Amit ebben az évben kaptunk: 132 főtől 3348 kg ruhát. Egy lakás berendezését, amit megszerveztünk és akinek szüksége volt pl. bútorra, mosógépre, a helyszínről elvihették. Kaptunk kombinált hűtőt is. Ezekre a dolgokra is nagy szükség van. Vállalkozóktól pénzadományt kaptunk.

Eddig 127 fő 355 alkalommal jelent meg, akiknek elsősorban ruhanemű adományt tudtunk adni.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai, pedagógusai szép mennyiségű adományt gyűjtöttek.

Több éve már Békésszentandráson csángó magyar gyerekek táboroznak, részükre ágyneműt, takarókat biztosítottunk.

Szintén Békésszentandráson a nomád tábor gyerekeinek ruhaneműt, játékokat, tartós élelmiszert adományoztunk.

A Gál Ferenc Főiskola általános iskolás gyakorlós diákjainak egy hetes hittan táborukon minden nap elkészítettük és vittük a tízórait.

Csabacsűdön, Békésszentandráson ruhaosztást tartottunk. A környékbeli községek ha jelzik, szívesen megyünk máshová is.

A roma nemzetiségi önkormányzattal együttműködési megállapodásunk van. Negyedévenként szép mennyiségű ruhát adunk. Ők osztják ki, nagy segítség számunkra, létszám és egyéb problémák miatt.

November hó alatt a régió szervezéséhez kapcsolódva szeretetdoboz gyűjtést hirdettünk meg a gyakorlós, benkás és szlovák általános iskolások számára. Ezeket erdélyi és kárpátaljai gyerekeknek juttatják el, 24-én. 2016-ban 265 darab csomaggal járultunk hozzá.

A gyakorló iskola igazgatójának, Bíró Gyulának köszönjük, hogy felajánlották a szeretetdobozok elszállítását Kecskemétre.

December hó folyamán időseket szeretnénk meglátogatni a Szociális Otthonban, a Gondozási Központban, Békésszentandráson – kis csomaggal ajándékozzuk meg őket karácsony előtt.

Közeledik a karácsony, ilyenkor mindenkiben jobban megfogalmazódik az adhatnék, segítség. Karácsony mindenkié kell, hogy legyen. Az MMSZ egész évben igyekszik lehetőségeihez mérten élelmiszer adományt is adni.

Megkezdődik az „Adni öröm” akció a SPAR üzletben, tartós élelmiszerek gyűjtésére december 14-től 19-ig, 8-tól 18 óráig. Máltai önkéntesek, a Vajda Péter Gimnázium diákjai szólítják meg majd a vásárlókat, hogy lehetőségeikhez mérten vásároljanak tartós élelmiszert. A legapróbb adomány is nagy segítséget jelent. Mindezt az ünnepek előtt eljuttatjuk a rászorulóknak.

Várjuk és köszönjük az adományokat, tegyük szebbé és könnyebbé azoknak az embereknek a karácsonyát, akik igen nehéz helyzetben élnek!

Kórházi ágyunk is van, kaució ellenében bérelhető.

Idén az MMSZ részére történik a gyűjtés december 17-én a közmédia „Jónak lenni jó” kampányában, egész napos műsorral várják a felajánlásokat.

Körmendi Erzsébet
csoportvezető