Hírforgó

Hétfői rövidek

Mikulásvárás, nyertes pályázat, kerékpárútfejlesztés, városszépítő javaslatok levelek formájában, útépítési költségek – hétindító rövidhíreink.


Mikulás a Baráti Körnél | Szarvas Város Barátainak Köre hagyományai jegyében december 8-án pénteken 18 órától a Damjanich úti Civil Házban várja a Mikulást. Információ telefonon Fazekas Erzsébetnél: 70/4585129.

Dél-alföldi kerékpárút | Megyénkben Békésszentandrást, Szarvast, végül Gyulát is érinti a Dél-Alföld elnevezésű turisztikai kerékpárút. A végleges nyomvonal Békés megyei szakaszáról november 29-én volt egyeztetés a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságon.

Városvédők a Romkocsma kültéri melegedője ellen | Városvédő aktivistáink az alábbi levelet intézték a városvezetéshez a Romkocsma kültéri melegedője ügyében:

„Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Főjegyző Úr!

Megtisztelő Város- és Környezetvédő Egyesület számára, hogy az Adventi vásár területének berendezése előtt, több éve tartó jobbító szándékú észrevételeink nyilvánítása után egyesületünk véleményét kéri a testület Romkocsma kültéri üzemeltetésének engedélyezési döntése előtt. A Kossuth tér szinte egész éven át tartó közösségi használata és a kiemelt események színvonalas megrendezése, megkülönböztetett figyelmet kíván a rendezők és a szolgáltatók részéről egyaránt.

Az Advent hangulat már hagyományos igényes és ötletes kialakítása, a tér fáinak kivilágítása, az egyforma, stílusos faházak használata a 44-es közlekedési út mentén a város jó hírnevét erősíti. Dicsérő szavakat kapnak a látvány tervezői és az eredmény megvalósításában résztvevők, valamennyien. A Kossuth tér megújulása óta, minden szolgáltatóra vonatkozó, követendő rend, hogy a téren kizárólag a bérelhető faházakat lehet felállítani, a rendezvény igényes látványának, biztosítása érdekében. Erre a célra a KOMÉP Kft. és a TDM iroda vásárolt egységes faházakat, amelyek jutányos áron bérelhetőek.

Javaslatunk, véleményünk a Magyari Macska Kft. kérelmének tárgyában:

Romkocsma üzemeltetője szintén egy, vagy több faházból végezze italárusítását. Az árusító hely köré elhelyezendő ülőhelyek tűzhellyel vagy egyéb melegítő berendezéssel hangulatossá teszik a szolgáltatást. A zárt „melegedő” helyiséget a romkocsma belső terében biztosítani lehet, bármilyen külön helyiség, építmény felállítását nem támogatjuk.

Az adventi vásárok a szabadtéri italfogyasztás szokását követik, amely kültéren felállított, többnyire könyöklők mellett, állva történik Magyarországon és más országokban is. Így érzékelhető a nyílt tér különleges hangulata, lehetőség a barátok, ismerősök találkozására.

Az adventi vásár kültéri szolgáltatásának azonnal megszüntetését kérjük – az engedélyezett január 31. határidő előtt – amennyiben az elvárható szolgáltatási színvonal, vagy más hiányosság tapasztalható.

Javaslatunkat a TDM vezetőségével egyeztetve alakítottuk ki, bízva a Romkocsma üzemeltetőjének együttműködésében. Reméljük, több éves negatív tapasztalatunk a Romkocsma üzemeltetésével kapcsolatban pozitív irányba fordul, ez mindnyájunk érdeke.

Szarvas, 2017. november 20.

Tisztelettel Dr. Váradi Lászlóné”

Vass Imre levelét megírta | Vass Imre városképi ügyekben az alábbi gondolatait intézte Babák Mihály polgármesterhez.

„Tisztelt Cím! 

Az elmúlt időszakban jártam Szarvason, és örömmel tapasztaltam a frissen elültetett virágok szépségeit, a szépülő belvárost, a klasszikus szépségű Ótemplom környékét, de két dolgot nem hagyhatok szó nélkül. Az egyik, hogy az autóbusz pályaudvar állomás épületének ormán nem a helység neve, SZARVAS szerepel, hanem az, hogy DAKK ZRT. – talán átnevezték a várost??!? A másik, hogy a város neves szülöttének szobra eléggé eldugott helyen, és méltatlan állapotban leledzik, talán van arra kapacitás és elhatározás, hogy a szobrot megtisztítsák, méltó legyen a férfiúhoz, akit ábrázol.

Üdvözlettel, és további városszépítési munkájukhoz sok erőt, egészséget kívánva

Vass Imre”

Lakossági útépítés | Jelenleg Szarvas Város Önkormányzatánál 22 millió 500 ezer forint elkülönített keret áll rendelkezésre lakossági útépítésekre. A napokban elkészült a Dobó István utca, a Csokonai utca és a Malom utca útkivitelezési árkalkulációja. A három utca érintett szakaszain az Önkormányzat 75%-os önrészt, bruttó 31 millió 566 ezer 295 forintot tudna optimális esetben felvállalni. A Dobó utcában 4 millió 18 ezer 995 forint lenne a lakossági önrész, a Csokonai utca esetében 3 millió 58 ezer 463 forint, még a Malom utcán 3 millió 444 ezer 640 forint az említett utcaszakaszok 25%-os lakossági részesedése.

Tanyafejlesztési program | Szarvas Város Önkormányzata 5 millió 142 ezer 609 forintot nyert a Hermann Ottó Intézet által kiírt Tanyafejlesztési Program pályázatán.