Hírforgó

A Cervinus Teátrum Kabaréval búcsúzott 2017-től

Ki ne ismerné a Hófehérke és a hét meggyötört törpe, a Hallgatás vagy éppen Betty néni rekeszizom-megdolgozó örökzöldjeit a klasszikus magyar kabaré fénykorszakaiból.


Ezekből válogatott – és társaikból – Dósa Zsuzsa művészeti igazgató a mostani, szilveszteri kabaré rendezőjeként. Hattagú kamara együttesét ügyesen válogatta össze.

Kezdjem mindjárt a zenés betétek előadóival. Nádházy Péter adottságainál fogva kitűnően tudja megjeleníteni Zerkovitz Béla világát, így az Asszonykám, adj egy kis pihenőt is remekül adta elő. Más kérdés az, hogy egy ilyen intim, valódi orfeum játszóhelynyi játéktérben klasszikus kabaré esetében egy élő bárzongorista lett volna a csillagos ötös az előadás egészében, de még egy zongorakíséretes alap is megtette volna.

Lásd Szemerédi Bernadett ragyogó szereplését. Szemerédi Bernadett egész színművészi léte a garancia arra, hogy előadói stílusával ihletett játékstílusú orfeumi világot képes teremteni maga körül.

Nagyszerű volt Timkó János Cápája a Bicska Maxiból – hozzáteszem, egy ilyen szerkó mellé itt is csillagos ötöst ért volna egy élő zongorakíséret. Bájosan aranyos volt a nyitányként elhangzott Hacacáré, úgyszintén a fináléban is.

Minden elismerés a prózai jelenetek megformálásáért a csapat egészének. Így például Timkó szenzációs hülye Kuka volt a Hét elgyötört törpében. Szemerédi Bernadett brillírozott a Betty néni kicsinálásában. Dósa Zsuzsának kitűnően passzolt a halálba kergetett szipirtyó figurája. Polák Ferenc teljesen egyedi őrült Sopánkát adott nekünk. Nádházy Péter pedig klasszikusan szerethető Bácsalmásit keltett életre. Varga Viktor talán a Hallgatásban járatta csúcsra a közönséget. Olyannyira, hogy ilyenkor szoktam elgondolkodni, vajon jobb rendező-e mint színész. Ezúttal én a jobb színészre szavaztam. Gyorsan itt is hozzáteszem, az ilyen klasszikusokat nem könnyű megformálni a néhai színészlegendák nyomán. Természetesen a többi jelenet is tetszett.

Összességében dicséret a kezdeményezésért, a kivitelezésért és a rendezésért is. Kár, hogy egyetlen magyar színművész kivételével kihalt a békebeli minőségű konferansziék csapata. (A manapság elhatalmasodott standup olykor magától a humortól is távol áll.)

A lényeg, hogy a nagyérdemű vette a lapot, könnyeden végigkacagta a szilveszteri előadás egészét. Kellemes Cervinus évzárót kapott a Margócsy-teremben.