Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Évfordulók körforgásában

A 2018-as esztendő igen gazdag tárházát ígéri a jeles történelmi évfordulóknak. Alábbiakban ezekből válogattunk néhány jelentősebb dátumot.


Világtörténelmi vonatkozásban kereken száz esztendeje lesz az I. világháború befejeződésének, amely történelmi eseménysor nem csak az antanthatalmak és szövetségeseik győzelmét jelentette, hanem Európa térképének radikális átrajzolását is előidézte.

Ugorva az időben, fél évszázaddal ezelőtt 1968 egyrészt a nyugat-európai diáklázadások sorát hozta, másrészt a Varsói Szerződés kegyetlen katonai intervencióját a „prágai tavasz” folyamatában éppen csak a szabadság ízét kóstolgató Csehszlovákia népei ellen.

Ugyanebben az esztendőben végeztek az USA-ban Robert Kennedy szenátorral és Martin Luther Kinggel.

Ami a hazai évfordulókat illeti, 2018-ban emlékezünk a ’48-as forradalom – ne feledkezzünk meg Pest mellett Pozsonyról sem! – kitörésének százhetvenedik évfordulójáról.

S ha már említettük 1918-at, centenáriuma lesz az őszirózsás forradalomnak és a KÖZTÁRSASÁG kikiáltásának is.

S hetvenöt esztendeje annak, hogy a 2. Magyar Hadsereg java odaveszett a doni hómezőkön.

S hetven esztendeje, hogy a fordulat évében engedve a Közép-Kelet-Európát megszállva tartó szovjet-orosz erők nyomásának hazánkban felerősödött a II. Magyar Köztársaság viszonylagos demokráciájának felszámolása. S 2018-ban lesz hatvan esztendeje Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének.

Egy hallatlan sportdiadalra is emlékezünk ebben az esztendőben. Az 1968-as mexikói olimpián a magyar labdarúgó olimpiai válogatott Helsinki és Tokió után harmadízben is aranyérmet nyert.

Végezetül szóljunk két szarvasi évfordulóról is. 125 évvel ezelőtt, 1893-ban nyílt meg a Szarvas-Mezőhegyes vasútvonal. S egy kerek szám a közelmúltból: húsz esztendeje, 1998-ban kezdte el első polgármesteri ciklusát Babák Mihály polgármester.

Ennyit ízelítőül az évfordulókból.