Hírforgó

Állami szociális intézmények fenntartási feladatait veszik át az evangélikusok

A magyar kormány szándékának megfelelően több, korábban állami fenntartású szociális intézmény egyházi átvételére kerül sor 2017-től folyamatosan. 2018. január 1-től a Magyarországi Evangélikus Egyház 3 intézmény fenntartását vállalta, emellett 2 korábban önkormányzati fenntartású intézményét, hangsúlyozottan olyan területeken, ahol erős gyülekezeti háttér támogatja a szolgálatot.


A Magyarországi Evangélikus Egyház eddig is több, mint 40 – javarészt idősek, fogyatékkal élők gondozására szakosodott – intézményt működtetett szerte az országban. Ezekhez csatlakozott elsőként még 2017-ben a devecseri idősek otthona, amely korábban a Veszprém Megyei Idősek Otthonainak Egyesített Szociális Intézménye Devecseri részlegeként működött. Itt száz idős ember gondozását látják el a munkatársak Mórotzné Kis Györgyi, a Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat vezetőjének irányítása mellett.

2018. január 1-től a dunakeszi Életfa Rehabilitációs Intézet a kistarcsai Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthon részlegeként, Juhász Eszter vezetésével működik tovább. Az ágfalvai Pszichiátriai Betegek Otthonát a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ telephelyeként irányítja Gregersen-Labossa György intézményvezető, míg a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrumért a szarvasi az Ótemplomi Szeretetszolgálat részeként Lázár Zsolt felel majd.

Tolna megyében a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatként működik tovább, a korábban DÁM Önkormányzati Társulás által működtetett intézmény. Az intézmény alap és szakosított ellátásokat nyújt Tolna megye több településén idős emberek számára.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat telephelyként működik tovább a Körös-szögi Kistérségi Társulás által 2017. december 31-ig fenntartott Csabacsűdi Idősek Otthona.

A Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott férőhelyek száma 1000 fővel növekszik 2018. január 1-jétől.

Az evangélikus név alatt folyó szeretetszolgálati munkáért a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei, vezetői és vezető testületei az Országos Iroda Diakóniai Osztályának, a zsinat diakóniai bizottságának és az egyházközségeknek a munkáján keresztül viselik a felelősséget, ugyanakkor a diakóniában dolgozó munkatársak munkájukért személyes felelősséggel tartoznak.

A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatában kiemelt szerepet szán a családoknak, a közösségeknek, gyülekezeteknek, a szeretetnek, a felelősségnek és a szolidaritásnak. Törekszik arra, hogy munkájában jelen legyen a bizalom, a folytonosság, az innováció, a megújulás és a remény. A diakónián keresztül vele kapcsolatba kerülő embereknek átfogó, modern, egymást kiegészítő és életutat segítő, életvezetési ajánlásokat kínál. Mindemellett kiemelt fontosságúnak tartja a minél hatékonyabb és professzionálisabb működést, mely cél elérését egyebek mellett ISO9001 minőségbiztosítási rendszer egyre több intézményben való bevezetésével törekszik megvalósítani.

„Az átvett intézmények saját, korábbi célkitűzéseit teljes mértékben elfogadva feladatunknak érezzük, hogy lakóink környezetükkel megelégedve, ahhoz jól alkalmazkodva: hozzátartozóikkal, gyermekeikkel, rokonokkal, barátokkal a kapcsolatot fenntartva éljenek. Láthatóan és érezhetően evangélikus légkörben, szeretetben, a megszokott kimagasló szakmaisággal kívánjuk folytatni az új intézmények lakóinak gondozását.” – nyilatkozta Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója.

Budapest, 2017. december 29.