Hirdetmények, Közlöny

Hirdetmény eljárás megindításáról

Szarvasi hulladékkezelő telep üzemeltetése kapcsán.


A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala előtt a Brick ’96 Építőipari és Szolgáltató Kft. (6725 Szeged, Szivárvány u. 37.) megbízásából az Uni-Terv Környezetvédelmi Bt. (6753 Szeged, Jávorka u. 7.) ügyfél kérelmére indult előzetes vizsgálati eljárásban az I. fokú környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló értesítés hirdetmény útján történő közlését rendelem el.

Az I. fokú hatósági ügy tárgya: a Szarvas, Tanya III. kerület 231/2. hrsz. alatti ingatlanon üzemelő fémhulladékgyűjtő telep kapacitásbővítésének előzetes vizsgálati eljárása.

Az I. fokú hatósági ügyirat száma: BE-02/ 20/40115/2018.

Az I. fokú hatósági eljárás megindításának napja: 2018. év január hó 5. napja.

Az I. fokú ügyfajtára irányadó ügyintézési határidő: 45 nap

Az ügyintézési határidőbe nem számító időtartamok: az eljárás felfüggesztésének, szünetelésének az időtartama, illetve az ügyfél mulasztásának vagy késedelmének az időtartama.

Az ügyintéző neve és hivatali elérhetősége: Szelezsán Erika (66) 362-944/207 mellék

A közlemény közzétételének időpontja: 2018. január — 2018. február

A hirdetmény a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal és a Kormányzati Portál internetes honlapján, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály hirdetőtábláján is megtalálható.

A kérelem és mellékleteinek elérési helye:

Elérési hely: ftp://ftp.tiktvfkir.hu

Felhasználónév: kozzetetel@tiktvfkir.hu

Jelszó: gyula

A környezethasználó adatai

Neve: Brick ’96 Építőipari és Szolgáltató Kft.

Székhelye: 6725 Szeged, Szivárvány u. 37.

KOJ száma: 100 803 587

A tervezett tevékenység célja

A Brick ’96 Kft. a Szarvas, Tanya Ill. kerület 231/2. hrsz. alatti telephelyén nem veszélyes hulladékokra vonatkozóan kereskedelmi, gyűjtési, előkezelési és hasznosítási, továbbá veszélyes hulladékokra vonatkozóan kereskedelmi és gyűjtési tevékenységet végez. Az üzemeltető a meglevő, engedélyezett állapothoz képest, az átvett hulladékok mennyiségének növelését tervezi. A telephelyen végezni kívánt előkezelési tevékenységben annyi változás (a kapacitásbővítésen felül) történik, hogy esetlegesen várható lesz a papír- és műanyaghulladékok bálázása is. A meglevő állapothoz képest a telephely kialakításában is történik változás. Az irodaépület elbontásra kerül, új épületet kívánnak létrehozni, és további térburkolat kerül kialakításra, melyhez csapadékvíz-tisztító műtárgy kerül telepítésre, szikkasztóárokkal.

A tervezett tevékenység megnevezése

A tervezett tevékenység besorolása a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 3. sz. melléklet 108. a) pontja alapján: „108. Fémhulladékgyűjtó, -előkezelő, -hasznosító telep (beleértve az autóroncstelepeket) a) 5 t/nap kapacitástól” a környezetvédelmi hatóság előzetes vizsgálatban hozott döntésétől függően környezeti hatásvizsgálatra kötelezett tevékenységek közé tartozik.

Tervezett beruházás által érintett ingatlan

Telephely: Szarvas, Tanya Ill. kerület 231/2. hrsz. (külterület 0716/8 hrsz.)

Területe: 5672 m2, kivett irodaépület gazdasági épület, mérlegház, udvar és vastelep

EOV koordináta: X = 168 245 m; Y = 768 072 m KTJ: 101 268 027

A tervezett tevékenység területi igénye a telephely területére terjed ki, további területek igénybevételét nem tervezik. A területhasználat tervezett módja azonos a jelenlegi használattal. A telepen a jövőben is hulladékgyűjtést és -kezelést kívánnak folytatni.

A telephelyen folytatott és tervezett tevékenység

Az ingatlanon a Brick ’96 Kft. az alábbi hulladékkezelési tevékenységet végzi:

  • nem veszélyes hulladék kereskedelme nem veszélyes hulladék gyűjtése
  • nem veszélyes hulladékok szállítása
  • nem veszélyes hulladékok előkezelése (válogatás, bontás, darabolás, bálázás)

A későbbiek során a fentieken kívül még az alábbi tevékenységet kívánják a telephelyen végezni:

  • nem veszélyes hulladékok hasznosítása
  • veszélyes hulladékok kereskedelme
  • veszélyes hulladékok gyűjtése

A telephely létesítményei

  • Hídmérleg
  • Mázsaház
  • Fémraktár
  • Palacktároló
  • Forgácstároló
  • Iroda és szociális épület
  • Kapu, kerítés
  • Ásott és fúrt kutak
  • Mintavételi helyek (3 db)
  • Burkolt terület
  • Parkoló

A tervezett tevékenység bemutatása

A telephelyen gyűjteni, előkezelni tervezett nem veszélyes hulladékok összes mennyisége: 21930 tonna (melyből 18000 tonna a fémhulladék), a hasznosítani tervezett mennyiség pedig 640 tonna, a gyűjteni kívánt veszélyes hulladékok éves mennyisége 400 t. A telephelyen éves szinten 255 munkanappal számolva a naponta kezelt nem veszélyes hulladékok mennyisége 86 t, melyből a fémhulladékok mennyisége ~70,6 tonna. A várhatóan naponta hasznosításra kerülő nem veszélyes hulladékok mennyisége: ~2,51 t, melyből a fémhulladékok mennyisége ~2,38 t. A naponta várhatóan átvételre kerülő veszélyes hulladékok mennyisége mintegy 1,57 t.

Tervezett beruházás:

  • Térburkolat növelése (első lépésben 500-1000 m2)
  • Csapadékvíz-tisztító műtárgy elhelyezése (tisztítási kapacitása 2000 m2 felületű térburkolat), ahhoz szikkasztóárok kialakítása
  • Veszélyeshulladék-tároló hely kialakítása
  • Az iroda és szociális épület a nem kielégítő műszaki állaga miatt elbontásra kerül, a helyén parkolókat alakítanak ki
  • Új iroda és szociális helyiség kialakítása (épület, vagy irodakonténer — a tervezés jelenlegi fázisában még nem eldöntött —)
  • Az ingatlan Ny-DNy-i oldalán a kerítést zsaluköves támfalból, mint határoló elemből kívánják megépíteni.

A tervezett beruházás ütemezése

A telephelyen folyamatosan történik majd a térburkolatok növelése és az ehhez szükséges csapadékvíz-tisztító műtárgy telepítése, az engedélyeztetésük ütemében. A tervezett térburkolat növelése és a hozzá kapcsolódó csapadékvíz-előtisztítási beruházások vízjogi létesítési engedélyeztetése folyamatban van. A Vállalkozás a telephelyen való tevékenységét több 10 év távlatára tervezi. Az építési munkálatok elkészültével folyamatosan zajlanak a kapacitásnövekedéshez szükséges, sokszor „egymásra épülő” engedélyeztetések. A meglevő engedélyek bírtokában pedig rögtön kezdik az adott hulladékra vonatkozó tevékenységeket, melyek legkorábbi időpontja 2018. év eleje, figyelembe véve azt a tényt, hogy az előzetes vizsgálati eljárás lefolytatását követően a Kft. hulladékkezelési engedélyeinek módosítását is el kell végezni. A teljes kapacitáskihasználtság ideje 2018. év.

A tevékenység hatásterülete

A tevékenység hatásterülete a telephely súlypontjától mért 50 m-re terjed ki.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján 5. § (2) bekezdése alapján tájékoztatom, hogy ügyfélként az eljárás bármely szakaszában, és annak befejezését követően is betekinthet az eljárás során keletkezett iratba, illetve megismerhet minden adatot tartalmazó adathordozót.

Nem lehet betekinteni a döntés tervezetébe, illetve olyan iratba, amelyből következtetés vonható le valamely védett adatra vagy olyan személyes adatra, amely megismerésének törvényi feltételei nem állnak fenn, kivéve, ha az adat — ide nem értve a minősített adatot — megismerésének hiánya megakadályozná az iratbetekintésre jogosultat az e törvényben biztosított jogok gyakorlásában.

Az iratbetekintés során másolatot, kivonatot készíthet vagy másolatot kérhet. A másolatot és kivonatot a hatóság kérelemre hitelesíti.

Az eljárás során az eljárás valamennyi résztvevője köteles jóhiszeműen eljárni és a többi résztvevővel együttműködni, senkinek a magatartása nem irányulhat a hatóság megtévesztésére vagy a döntéshozatal, illetve a végrehajtási eljárás indokolatlan késleltetésére.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (1) bekezdése kimondja, hogy a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott politikai pártnak, érdekképviseletnek nem minősülő a hatásterületen működő egyesületeket a környezetvédelmi közigazgatási hatósági eljárásokban a működési területükön az ügyfél jogállása illeti meg.

A területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése alapján az alábbi döntéseket hozhatja: „5. § (2) A környezetvédelmi hatóság a határozatában a) megállapítja az előzetes vizsgálat eredményének és az 5. számú melléklet figyelembevételével, hogy a tervezett tevékenység megvalósításából származhatnak-e jelentős környezeti hatások, valamint

aa) jelentős környezeti hatás feltételezése esetén megállapítja a 6. számú melléklet figyelembevételével a környezeti hatástanulmány, és ha a tevékenység 2. számú melléklet hatálya alá is tartozik, a 8. számú melléklet szerint az egységes környezethasználati engedély iránti kérelem tartalmi követelményeit,

ab) ha nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, és a tevékenység a 2. számú melléklet hatálya alá is tartozik, a 8. számú melléklet figyelembevételével az egységes környezethasználati engedély iránti kérelem tartalmi követelményeit,

ac) ha nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, és a tevékenység a 2. számú melléklet hatálya alá sem tartozik, tájékoztatást ad arról, hogy a tevékenység mely, a Kvt. 66. § (1) bekezdés d) pontja szerinti egyéb engedélyek birtokában kezdhető meg;

b) ha az előzetes vizsgálati dokumentáció változatokat tartalmazott, megjelöli azon változatot vagy változatokat, amelyekkel kapcsolatosan a létesítést megfelelő körülmények között lehetségesnek tartja;

c) amennyiben az előzetes vizsgálat során a tevékenység engedélyezését kizáró ok merült fel,

ca) ennek tényét rögzíti és – a cb) alpontban foglaltak kivételével – megállapítja, hogy az adott tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható,

cb) ha a tervezett tevékenység a településrendezési eszközökkel nincs összhangban, azonban az összhang legkésőbb a tervezett tevékenységhez szükséges létesítési, építési engedély iránti kérelem benyújtásáig megteremthető, ezt a lehetőséget rögzíti, és előírja, hogy a kizáró okot a létesítési, építési engedély kiadására jogosult hatóság döntéséig meg kell szüntetni; d) ha valamely Natura 2000 területre jelentős környezeti hatás várható, a környezeti hatástanulmány tartalmi követelményeit az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló jogszabályban a hatásbecslési dokumentáció tartalmát meghatározó előírások figyelembevételével írja elő.”

Tájékoztatásul közlöm, hogy az ügyben keletkezett iratokba — az ügyintézővel történő előzetes egyeztetést követően — betekinthet, és az azokban foglaltakra nyilatkozatot tehet.

Figyelemfelhívás

Az előzetes vizsgálati dokumentáció tartalmára vonatkozóan a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság hirdetményének közzétételétől számított 21 napon belül lehet észrevételt tenni.

Kelt: Gyula, 2018. január 11.

Dr. Marosvölgyi Emese hivatalvezető nevében és megbízásából:
Lipták Magdolna s. k., főosztályvezető-helyettes

* * *

FELHÍVÁS

A mellékelt közleményben szereplő tevékenység kapcsán a kérelem és melléklete 21 napig tekinthető meg a település Jegyzőjénél:

Szarvas Város Polgármesteri Hivatala

Szarvas  Szabadság út 36. 5540

A kifüggesztés időtartama a Polgármesteri Hivatalban:

  1. január 16. – 2018. február 6.

Ebben az időszakban írásbeli észrevételeket lehet tenni az előzetes vizsgálati dokumentáció tartalmára, a környezeti hatásvizsgálat szükségességére vonatkozóan a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságnál (5700 Gyula, Megyeház u. 5-7.), amelyet a hivatal később eljuttat a kérelmezőnek és döntésénél érdemben vizsgálni fog.