Felhívások, Közlöny, Sziréna

Idén is összemérhetik tudásukat a legrátermettebb diákok

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség 2018 tavaszán ismét megrendezi az általános és középiskolásoknak szóló Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny döntőjét. A helyi első és a megyei második fordulók legeredményesebb csapatai április 15-ig adhatják be jelentkezésüket.


A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a többi között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 2017/2018-as tanévben „A tudás életet menthet!” jelmondattal hívta életre a szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános iskolák és középiskolák 5-13. évfolyamos diákjainak meghirdetett Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, amelyen a tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adhatnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, illetve az ön- és más ember mentésében való jártasságukról. A városokon belül megrendezett helyi első fordulókat rendszerint fővárosi és megyei második felvonás követi, a legjobb csapatok pedig az országos döntőben mérethetik meg magukat. A legeredményesebb diákok mindent eldöntő versenye idén is a rendőr- és tűzoltónappal egyidőben lesz.

A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny során a diákok először elméleti, majd gyakorlati tudásukról adhatnak számot a katasztrófavédelem három nagy szakmai témakörében, a polgári védelem, a tűzvédelem és az iparbiztonság területén. A feladatok között tűzoltói szerelés, térképismeret, sötétben való tájékozódás, tálcatűzoltás, ügyességi versenyek, környezetvédelem, mentési feladatok, eszközfelismerés, túlélő csomag összeállítása, elsősegélynyújtás és közlekedésbiztonsági feladatok is lesznek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy tavaly több mint ötezer diák vett részt a viadalon. A gyerekek a verseny során játszanak, szórakoznak, versengenek a győzelemért, miközben olyan tudást szereznek, amellyel nem csupán maguknak, de családjuknak és környezetüknek is segíteni tudnak.

Az országos döntőre szóló jelentkezésüket a csapatok április 15-ig adhatják be. A versenyre való felkészülésben a következő ismeretanyagok lehetnek a diákok segítségére:

  • http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus
  • http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=felkeszites_kiadvanyok
  • http://www.mpvsz.hu/kepzesi-anyagok
  • Hornyák István phd: Elsősegélynyújtás mindenkinek
  • A katasztrófavédelmet, a polgári védelmet, a tűzvédelmet és az iparbiztonságot érintő hatályos jogszabályok.