Hírforgó

Rendhagyó és hagyományteremtő találkozó a Székelyben

A GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a külső gyakorlati képzőhelyekkel.


A szakközépiskolai szakmákban tanulóink 9. évfolyam nyári szakmai gyakorlatától kezdődően külső gyakorlati helyen töltik a szakmai gyakorlatukat. Ez iskolánkban 100 – 110 fő tanulót és közel 40 gyakorlati képzőhelyet jelent, akikkel napi kapcsolatban vagyunk.

Azért, hogy a kialakult kiváló kapcsolat még jobb és hatékonyabb legyen, hagyományteremtő szándékkal 2018.02.05-én 17 órától kezdődően „Gyakorlóhely – Kamara – Szülő – Iskola” találkozót szerveztünk. A rendezvényt Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony nyitotta meg, majd köszöntötte vendégeinket: a megjelent szülőket, a közel harminc gyakorlati képzőhely képviselőit, a tanulókat, illetve a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezetőt és Balog Adrienn szakképzési tanácsadót.

A megnyitó után egy rövid előadás keretén belül meg ismerhették a résztvevők a duális szakképzés leglényegesebb részeit, a tanulószerződés rendszerét, illetve betekintést kaphattak a Szabóky Adolf ösztöndíjrendszerről. Szó esett az egyre növekvő szakemberhiányról, a hiányszakmákról, a tanulói juttatásokról. Mészárosné Szabó Anna kiemelte, hogy mind az iskolának, mind a gyakorlati képzőhelyeknek érdeke a magas színvonalú tanulóképzés, hiszen a mostani tanulók, hamarosan a gazdaság és az egyes gyakorlati képzőhelyek utánpótlásait fogják adni.

A kamarai előadás után a gyakorlati oktatásvezetőtől egy rövid tájékoztatást kaphattak a résztvevők a határidőkről. A tanulóknak ugyanis ahhoz, hogy megfelelő gyakorlati képzőhelyet találjanak, már most el kell kezdeni a gyakorlati hely keresést. Az előadás után a résztvevők szakmánként külön tantermekben konzultálhattak az egyes gyakorlati helyek képviselőivel, ahol páran már meg is találták tanulójukat illetve gyakorlati helyüket.

Vincze Sándorgyakorlati oktatásvezető