Hírforgó, Képgaléria, Média

Mohács már az 500. évfordulóra készül

Mohács városa már az 1526-os csata 500. évfordulója méltó megörökítésére készül.


Erről szólt Szekó József polgármester február 8-án a 2018-as Emlékhelyek Napja országos rendezvényt előkészítő szakmai tanácskozáson, melyet a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen rendeztek. Szekó József a tanácskozás vendégeit köszöntő záróbeszédében érzékeltette, hogy városa szeretné az 1926-ban épült „fogadalmi templom” tornyának felépítését illetve a csatában elesett egyházi méltóságok pantheonjának megvalósítását is elérni.

* * *

A kiemelten fontos Nemzeti Emlékhelyen a kezelő – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – részéről Závoczky Szabolcs igazgató mondott köszöntőt, majd ezt folytatta a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Radnainé dr. Fogarasi Katalin. Mint azt a főigazgatóasszony kiemelte: 2017-ben országos szinten már több mint húszezer látogatója volt az egyre népszerűsödő rendezvénynek. Ebben az évben erre május 12-én kerül sor. A rendkívül gazdag országos programsorozatra ezúttal is tartalmas programfüzet készül a csatlakozó Nemzeti illetve Történelmi Emlékhelyek helyi kínálatából. A NÖRI egyébként még ez évben elindít egy népszerűsítő filmsorozatot, amely az emlékhelyekre látogató csoportokat, családokat tájékoztatja az adott helyek érdekességeiről.

A tanácskozás folyamán bemutatkozott Széphalom Történelmi Emlékhely, Szigetvár, a Trefort Kert Történelmi Emlékhely, a Pákozdi Katonai Emlékpark, a Pannonhalmi Bencés Főapátság valamint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely.

A házigazdák végül egy különleges gasztronómiai specialitással kedveskedtek a résztvevőknek. S a különleges pásztorétek ízeit még almás illetve túrós rétessel is megtoldották.

Mivel a társalgásra immár a Szellemi Világörökséghez tartozó mohácsi busójárás nyitónapján került sor, amolyan kedvcsinálónak a másfélezernyi busó jelmezesből néhány személyesen is tiszteletét tette az udvari magyar-horvát határátkelőtől mintegy 7 kilométerre fekvő Mohács Nemzeti Emlékhelyen.