Hírforgó

Gulyás Levente megzenésítette a „német Rómeó és Júliát”

Március 22-én újabb Gulyás musicallel gazdagodik a Cervinus Teátrum repertoára.


A Tessedik, a Holle anyó és a Csodaszarvas nyomán már házi szerzőnek számító kitűnő komponista ezúttal a „német Rómeó és Júliához”, Friedrich Schiller Ármány és szerelem című remekművéhez komponált zenét. A dalszövegeket ezúttal is Belinszki Zoltán jegyzi. Díszlet és jelmeztervező Nagy Szilvia. Dramaturg: Varga Emese. Rendező: Varga Viktor.

Az új musical olvasópróbáját február 16-án tartották Babák Mihály polgármester és Csasztvan András igazgató jelenlétében – sajtónyilvánosan – a Cervinus Teátrum Margócsy-termében.

* * *

Az új Gulyás-Belinszki musical széles közérdeklődésre tarthat számot mind a nagyérdemű, mind a színházi szakma irányából. Igen gazdag magyar színpadokon az utóbbi egy esztendő Ármány és szerelem színpadra állításokban. Csak a legmeghatározóbb rendezések: 2017 – Eperjes Károly a Békéscsabai Jókai Színházban, 2018. február 16.: Pesti Magyar Színház – Eperjes Károly, 2018. február 24. – Soproni Petőfi Színház, Patakin András (ez utóbbi keretjátékos rockzenés játékként közelít Schillerhez), 2018. március 22. Cervinus Teátrum – Varga Viktor.

Varga Viktor rendező a darabot a dal és a próza egyenrangú találkozásaként jellemezte. Az eredetileg 1783-ban öt felvonásban – Kabale und Liebe címen – alkotott tragédiát két felvonásra sűrítve – a mai kor szokása szerint – viszi színre a társulat. Minden jel szerint ígéretes az új musical szereposztása: Von Walter első minisztert Nádházy Péter alakítja, Timkó János játssza Ferdinándot, a fiát, Lady Milford szerepében Dósa Zsuzsát láthatjuk. Miller városi muzsikust, városi zenészt a Jókai kiválósága, Mészáros Mihály kelti életre. Millernét a délvidéki színjátszás korábbi évtizedeinek ikonikus nagyasszonya, Jónás Gabriella alakításában láthatjuk. Lujzát, a leányukat pedig Erdélyi Tímea alakítja. Von Kalb udvarnagy megformálója Polák Ferenc. Wurm, a miniszter magántitkára Ragány misa játékában kínál meglepetéseket. Sophiet, a lady komornáját pedig Bardon Ivett játssza.

Varga Viktor rendező filmszerű váltásokat ígér a jelenetekhez. Emellett nagy érzelmi töltést is, amelyben a humor is jócskán szerephez juthat – mivel utóbbi a rendező vélekedése szerint jócskán kikopott a feldolgozásokból.

S ahogy azt magán az olvasópróbán is érzékelhettük, a darab befejezése merőben új közelítést kap az alkotók felfogása szerint.