Hírforgó

„Körös-Szögi Csikósok a hagyományőrző tanyák turizmusának bemutatásáért”

Sajnos sok helyen kihalófélben vannak az ősi szakmák,  hagyományok. Több Szarvashoz közel eső tanya összefogásában  jön létre  helyi kézművességet és turizmust népszerűsítő program.


A rendezvénysor keretében 5 népi jellegű, jelenleg is működő, elismert alkotót von be az Egyesület, akik tevékenységükkel a város turisztikai vonzerejét növelik. A Szarvasi Kézműves tanya, Sárarany Szalmaporta, Hrncsár tanya, Sonkoly János fafaragó népi iparművész és maga a Csikós Egyesület.

A tanyán élők nem csak gazdálkodásból tarthatják fenn magukat, létrehozhatnak bemutató tereket, megmutathatják alkotó tevékenységüket, s azt átadhatják a fiatalabb generációnak. A nagy beruházással járó turisztikai attrakciók mellett egyre nagyobb teret kap a vidéki életet népszerűsítő tanyasi idegenforgalom több szegmense. Ezekből kíván a Csikós Egyesület minta értékűen 5-öt összefoglalni és bemutatni, szervezőként és tevékeny tagként is.  A program során több helyszínen és időpontban várják az érdeklődőket. Az első esemény a Sárarany Szalmaporta programja, Szarvas – Ezüstszőlőkben, ahol két kézműves mesterség kulisszatitkait ismerhetik meg az érdeklődők.

  • 2018. március 15. 10:30 – 14:30 Gyöngyfűzés bemutató – „Hogyan készül a sárközi nyakbavető?”
  • 2018. április 7. 10:30 – 14:30 “Sárból váló arany” – Szalmafonás bemutató

A Körös-szögi Hagyományőrző Csikós Egyesületelképzeléseinek megvalósítását a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet „A tanyák, valamint a tanyás térség megőrzését és fejlesztését célzó”programjatámogatja.