Hírforgó

Ismét az ország legjobbjai között

Harmadik éve kerül meghirdetésre az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye, vagy ahogyan rövidebb nevén ismerhetjük, az ÁSZÉV.


Hasonlóan az elődjéhez, a SZÉTV-hez, itt is az ország végzős szakgimnáziumi tanulói mérhetik össze tudásukat a szakmai érettségi vizsgatárgyakból.

Az első fordulók március 6-7-e között zajlottak, és az első fordulót megelőzte egy úgynevezett tesztnap, ahol a tudásukat megmérettetni kívánó tanulók az internetes felületet próbálhatták ki, mivel a verseny első fordulója interaktív módon került lebonyolításra, azaz az országban versenyző tanulók egy időkorlátos internetes felületre való belépést követően oldották meg a feladatokat.

Mielőtt azt gondolná bárki, hogy akkor innentől kezdve könnyű dolga van a tanulóknak, mert otthonról, segítséggel könnyedén megoldják a feladatokat, akkor az téved. Ugyanis hasonlóan az érettségihez, itt is komoly szervezést igényelt a verseny lebonyolítása, hiszen itt is az érettséginél megszokott szigorúsággal találkozhattak a tanulók, ugyanis az iskola elkülönített épületrészében terem-, és folyosó ügyeletes felügyelte a verseny tisztaságát. 
A tét nem kicsi: aki továbbjut, és a második fordulón is sikeresen veszi az akadályokat, jelentős többletpontokat szerezhet a felsőoktatási felvételinél. Iskolánkban öt szakmai érettségi vizsgatárgyban mindösszesen 28 tanulónk vett részt az első fordulón. Az indulók közül hárman jutottak tovább a döntőbe:

  • Merényi Krisztina szépészet ismeretekből,
  • Berta Barbara pedagógia ismeretekből,
  • Magyar Timea ügyvitel ismeretekből.

A döntő 2018. április 9-10-e között Szolnokon lesz, és itt már írásbeli és szóbeli vizsgafeladatokat kell majd tanulóinknak „élőben” megoldani. 

A továbbjutott tanulóknak felkészítőiknek gratulálunk, és jó felkészülést kívánunk a következő megmérettetéshez.

Vincze Sándor
gyakorlati oktatásvezető