Hírforgó, Képgaléria, Média

Pályaorientációs napon jártunk

2018. március 10-én, szombaton Pályaorientációs napot tartottak a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozatos tanulói számára.


Nagy örömünkre intézményünk, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) számára is lehetőséget biztosítottak arra, hogy részt vegyünk a rendezvényen, nyíltan beszélgethessünk a diákokkal a továbbtanulásról, az intézményválasztás fontosságáról.

Egy rövid megnyitó után, melyben bemutatták a résztvevőket – ezen a napon tartották a „Megoldásközpontú pedagógiák a Nagyszénási iskolában” című Bázisintézményi szakmai napot is – következett a szakmabemutatás. A diákok jól megírt forgatókönyv alapján, osztályfőnökeik kíséretében látogatták meg az egy-egy szakma számára kialakított tantermeket, ahol tanulóink kötetlen formában beszélgettek velük.

A pedagógia ágazatba járó diákjaink (Kovács Dóra, Marton Alexandra, Pásztor Enikő, Fehér Renáta) a mesék világába kalauzolták el az általános iskolásokat, majd rögtönzött furulyaórát tartottak számukra. A bátortalanabbak tesztet töltöttek ki, melyet utána kiértékelt Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony, aki egész délelőtt szívesen válaszolt a diákok kérdéseire. A kereskedők (Csatári Zoltán, Magyar Dóra) egy-két csomagolási fortélyt tanítottak, míg az ügyvitel (Egri Fanni) és informatika (Valyuch Tamás) ágazatba járó tanulók saját szakmájuk tanulására buzdították a jelenlévőket. A vendéglátást a szakács (Miklósik Laura) és a vendéglátásszervező-vendéglős (Szabó Melánia) tanulók képviselték, akik saját készítésű süteménnyel kínálták a napon résztvevőket.

Jó volt látni, hogy a nemrég még nagyszénási általános iskolás fiatalok milyen lelkesedéssel beszéltek a „Székelyben” tanult szakmájukról, annak szépségeiről.

Köszönetet mondunk az iskolának, hogy ott lehettünk, hiszen a pályaválasztás az, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Fontos, hogy mindenki a számára megfelelő iskolatípust válassza, ezt azonban csak akkor tudja megtenni, ha kellő információ birtokába jut. Erre szolgált jó lehetőséget ez a nap, ahol nemcsak kifejezetten a tanult szakmák bemutatására kerülhetett sor, hanem fel tudtuk hívni a diákok figyelmét arra, hogy saját tapasztalataik alapján hozzák meg a döntést.

Harmati Annamária