Hírforgó, Képgaléria, Média, Sziréna

Ifjúsági verseny Békéscsabán

A megyeszékhelyen a CsabaPark adott otthont a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny területi döntőjének, melyen két korcsoportban hat általános, illetve hat középiskolai csapat mérhette össze tudását.


Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgató-helyettesének megnyitója után a versenyre érkező általános és középiskolás négyfős csapatokat Lipták István nyugállományú tűzoltó ezredes köszöntötte. A Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke minden résztvevőnek szerencsét és balesetmentes versenyzést kívánt.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok által szervezett helyi fordulókon továbbjutott általános iskolás és középiskolás csapatok tagjainak több állomást is teljesíteniük kellett.

A versenyző fiataloknak a katasztrófavédelem három fő szakterületére jellemző feladatokat kellett eredményesen végrehajtaniuk. Ennek megfelelően elsőként elméleti ismereteikről adhattak számot számítógépen.

A gyakorlati feladatsor füstsátorral vette kezdetét, de meg kellett küzdeniük az „UN számok” azonosításával és kihívást jelentettek a tűzoltó ügyességi és a térlátást segítő versenyfeladatok is. Emellett a versenyszámok között szerepelt nyúlgátépítés, elsősegélynyújtási ismeret, valamint szerelési feladat is napirendre került.

A feladatok végrehajtása után az ereményhirdetés következett, mely során oklevéllel és serleggel jutalmazták az induló csapatokat, valamint átvehették a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület különdíjait is. A díjakat Haskó György tűzoltó alezredes, Lipták István nyugállományú tűzoltó ezredes és Nagy Sándor, a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át.

A verseny végeredménye:

Általános iskolák

I. Hunyadi János Katolikus Általános Iskola „Dobre” csapata
II. Hunyadi János Katolikus Általános Iskola „Kvartett” csapata
III. Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata
IV. Bereczki Máté Általános Iskola csapata
V. Békéssámsoni Általános Iskola csapata
VI. Sarkadi Általános Iskola csapata

Középsikolák

I. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata
II. Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata
III. Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium csapata
IV. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata
V. Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata
VI. Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskola és Óvoda csapata

A két első helyezett csapat április 21-22. között, az országos rendőr- és tűzoltónappal egy időben, Budapesten megrendezésre kerülő országos versenyre is kvalifikálták magukat.

Az országos döntőn a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság teljes személyi állománya a két csapatnak szurkol majd.

Fényképek: Marton Gergely tű. alezredes, Szűcs Csaba tű. alezredes, Kis Zoltán tű. alezredes