Hírforgó, Képgaléria, Média

Vajda gála a Cervinus Teátrum színpadán

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban ebben az évben is megrendezésre került a Vajda gála 2018. április 12-én. A Cervinus Teátrumban tartott rendezvényen a karzat is megtelt az érdeklődőkkel.


A hagyomány szerint minden év áprilisában megrendezett gála jó alkalom a gimnázium tanulóinak arra, hogy megmutassák azt, amiben tehetségesek. Különösen aktuális volt ez a 2017/2018-as tanévben, ugyanis a gimnázium elnyerte az „ Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet.

A gála közönségének soraiban üdvözölhettük Vajda Péter szülőfalujából, Vanyoláról érkezett vendégeinket is, közülük néhányan szerepeltek is a műsorban.

Kitajkáné Szántai Mária igazgatónő nyitotta meg a rendezvényt, majd Lázár Zsolt esperes és Babák Mihály polgármester köszöntötte a nézőközönséget.

Az igen változatos műsorszámok sorát a gimnázium énekkara nyitotta meg, vezényelt Dr. Lengyel Albertné, majd a Vanyolai Asszonykórus többek között Bartók Béla és Haydn műveket énekelt.

A Chován Kálmán Művészeti alapiskolában tanuló diákjaink közül a néptánc tanszakosok, Konc Liza 10. B és Veszter Viktória 9. B osztályos tanulók párjaikkal szilágysági táncot adtak elő.

Kiemelkedő sportolóink közül szerepeltek a Blue Gym egyesület tagjai, így Balogh Andrea és Sindel Renáta a 12. B-ből, majd Réczey Laura (11.) B és Fabó Csenge (10. C) is színpadra lépett aerostep kategóriában. A Babilon TSE lelkes hip-hop táncosai, Sári Boglárka (10. B) és Gyulai Fanni (12. B) egyéni, saját koreográfiájukat mutatták be. Bemutatkozott a nagyszénási aerobik csoport is, Bella Krisztina (9. A) osztályos tanuló egyéni fellépésében gyönyörköd-hettünk.

Több területi és országos versenyen dobogós helyezést elért versmondóink is szerepeltek a műsorban. Kiss Ágnes (9. C) kedvenc versét szavalta, Bondor Boglárka (11. C) pedig saját szerzeményét adta elő.

A hangszeres zene évek óta nagyon népszerű a gimnázium tanulói körében, sokan tanulnak játszani valamilyen hangszeren a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolában. Seregélyes Viktória a 10. C osztályból tanára zongorakíséretével csellózott. Sebők László (11.A) és Lázár Dániel (9.A) zongorán négykezest adtak elő, Balde Ákos (10.A) énekelt.

Újra színpadra lépett a Vajda Band, a gimnázium zenekara. Zima János (11.B) vezetésével egy könnyűzenei és egy filmzenei egyveleget adtak elő. A zenekar tagjai: Zima János, Tóth Zoltán 11. B és Filip Dániel 10. C osztályos tanulók klarinét, Hodálik Hanna 12. B, Ábrahám Rella 11. B, valamint Orovecz Odett 9. C osztályos tanulók fuvola, Himer Tünde a 9. A-ból és Frankó Dániel a 9. B-ből szaxofonon játszott, Gruner Benedek 11. B dob, Dombi Bettina 11. B billentyű. Szeretettel köszöntöttük a zenekar tagjai közt vajdás öregdiákokat és egyben szülőket, Himerné Duló Erikát és Dr. Zima Jánost, akik basszusgitáron illetve szaxofonon játszottak.

Citeraegyüttesünk is fellépett, Csernus Sára (9.B), Mogyorósi Cintia és Kőrösi Luca (9.C) szarvasi népdalcsokrot adott elő.

Felléptek a Szederinda együttes tagjai, Gombkötő Gréta (10.A), Tusjak Tamara és Veszter Viktória (9.B), akik már általános iskolás koruk óta szívesen énekelnek népdalokat, és rendszeresen szerepelnek népdaléneklési versenyeken. A múlt hónapban egy országos megmérettetésen vettek részt Budapesten, ahol bodrogközi népdalcsokrot adtak elő, előadásukat kiemelt arany fokozattal minősítették. Ezt a népdalcsokrot hallhattuk a gálán is.

 Iskolánk színjátszó csoportja az idei Ádámok és Évák Ünnepére a világ meséiből merítettek. Választásuk a Hattyúk tava című orosz népmesére esett. Bár a Jókai Színházban majd csak április 23-án lépnek fel, de úgy gondolták, hogy felvállalható szinten állnak a próbákkal, így előbemutatót tartottak a Vajda gálán. Az előadásban szerepeltek Bondor Boglárka, Orbán Renáta, Rostás Ágnes a (11.C), Kovács Panna (10.C), Kiss Ágnes (9.C), Tóth Armand Kevin (9.B) és Ugrai Dániel (9.A). Felkészítőik: Salka Zsuzsanna tanárnő és Liszi Melinda színművésznő.

A német nyelvet tanuló diákok egy lelkes csapata vidám német tánccal lepte meg a közönséget. Műsoruk a bajor, sváb táncok jellegzetes lépéseiből állt, valamint megjelentek a polka elemei is.

A koreográfiát megálmodta és a táncot betanította Pécsváradiné Tóth Anikó, s akik ebben partnerek voltak: Urbán Roberta, Oborzil Anna, Krátki Tamara, Jelen Ákos, Oravecz Pál 11. A, Gruner Benedek, Domján Balázs 11.B, Gyekiczki Fanni, Hankó Gergő 10. A, Emődi Dorina 12.A ,Balogh Andrea 12.B, Tóth Armand Kevin 9.B osztályos tanulók.

A gimnázium könnyűzenei együtteseként indult két évvel ezelőtt a Flyers zenekar. Fényes karriert futottak be, iskolai, városi, sőt megyei rendezvényeken is szerepeltek. Tagjai Mulholland Sadie 12. B, Iványi Máté 11. A, Gruner Benedek és Dombi Bettina 11. B osztályos tanulók, valamint Valach Vendel volt vajdás diák. Ezúttal saját szerzeményeikből adtak elő két dalt.

Az utóbbi években az énekkar produkciói a Vajda gálán Mulholland Sadie ötletei alapján születtek meg. A gálán a Margaret Island: Engedd, hogy szabad legyek című dalát énekelték. A kórust zenei alap helyett a Flyers zenekar kísérte.

Gyorsan elrepült a több mint két óra, az előadásokat gyakran szűnni nem akaró tapsvihar követte. Elmondhatjuk, hogy a gála elérte célját, az előadóművészeteket kedvelő tanulóink bemutatkozhattak a színpadon, a közönség pedig egy kellemes délutánt tölthetett el a Cervinus Teátrumban.

Dr. Laukóné Adamik Edit