Hírforgó, Képgaléria, Média

Költészet napi szavalóverseny

Második alkalommal rendezett iskolánk, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) humán munkaközössége költészet napi szavalóversenyt tanulóink számára a könyvtárban.


Az április 10-én délután tartott megmérettetésen intézményünk 11 diákja indult, nagy örömünkre a versenyzők többsége a 9. évfolyamosok közül került ki.

A rendezvény a Székely Mihály Szakképzéséért Alapítvány támogatásával valósult meg; Kohut Andrásné az alapítvány Kuratóriumának elnöke, aki egyben a zsűri elnöki tisztét is betöltötte, megnyitó beszédében elmondta, hogy örömmel tették ezt, hiszen a művészet értékeinek átadására, a tehetségek felfedezésére kiváló alkalom egy-egy ilyen típusú rendezvény.

Miért fontosak a versek a világban? – tehetjük fel magunknak a kérdést a profán hétköznapok rohanásában.

A költészet sosem önmagában, pőrén létezett. Az ősidőkben énekelték, szavalták, falba vésték a szövegeket. A középkorban alkotó Walther von der Vogelweide rocksztárnak számított a maga korában, de ez az ismert dalnok analfabéta volt. Nem evidens tehát, hogy könyvekben kell megromolnia minden műnek. Jól mutatja a költészet vitalitását, hogy milyen sokan osztanak meg manapság verseket a közösségi médiában. Fontos lenne minél inkább a hétköznapjaink részévé tennünk a verseket, hiszen többféle lelki és testi természetű haszonnal is jár.

Hisszük, hogy minden versmondásra jelentkező diák gazdagodott ezen a napon, hiszen ez egy olyan alkalom volt, mikor más oldalukról mutathatják meg magukat a gyermekek.

A szavalóverseny díjazottai a 9. D osztály tanulói közül kerültek ki: Farkas Rita, Nagy Dzsenifer, Magyar Dorina.

A győztesek az alapítvány által biztosított könyvvásárlási utalványokat vehették át.

Fülöp Csaba szaktanár