Hírforgó

Emlékhelyek Napja 2018

Harmadízben rendezték meg országszerte május 12-én a Nemzeti Örökség Intézete által 2016-ban elindított programsorozatot. Több mint félszáz helyszínen 17 nemzeti és 49 történelmi emlékhely várta a honismeret és a történelem rajongóit.


A Történelmi Országközépen helyi hagyományaink jegyében délelőtt tíztől este hatig fogadtuk az odalátogató családokat, kis- és nagycsoportokat. Szerencsés módon mind a két sétahajó, a Katalin II és a Boglár is egész nap járta a Holt-Köröst, így a víz felől is – az Országközépnél lassító vagy olykor megálló hajók fedélzetéről – százak meg százak csodálkozhattak rá a hatalmas országzászló szomszédságában lévő szélmalom-makett emlékművünkre.

Ezen a napon természetesen azok a kirándulók – békéscsabai, egri, százhalombattai, szegedi, szentesi, csongrádi, nyíregyházi és székesfehérváriak is jócskán akadtak a szarvasiak mellett – jártak a legjobban, akik szárazföldön közelítették meg Történelmi Országközepünket, mivel a jeles nap alkalmából ilyenkor a kismalom nyitva áll a látogatók előtt. A malombelső mintegy szentély hangulata ezúttal is sokakat megfogott, többen megkönnyezték az emlékmű létrejöttének és hányattatásainak történetét. Ezúttal is sokan érkeztek nemzetiszínű szalaggal a kezükben. Természetesen a családokkal mód nyílt további nyári szarvasi programok népszerűsítésére is. Így vendégeinknek kiemelt figyelmébe ajánlottuk a június 3-án vasárnap 14.30-kor kezdődő trianoni megemlékezést – amely ezúttal is honvéd fúvószenekar térzenéjével indul a Szentegyházi kapunál -, valamint a Szarvasi Vízi Színház június 15-től augusztus 19-ig tartó idei szezonját. Mint minden évben, ezúttal is megajándékoztuk vendégeinket a NÖRI által kiadott egységes programfüzettel, amely az Emlékhelyek Napjának teljes kínálatát tartalmazta.