Hírforgó

Rendhagyó módon ülték Mennybemenetel Ünnepét a benkás kisdiákok

Örökre emlékezetes marad a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda alsó tagozatosainak számára az idei Mennybemenetel Ünnepe.


Ez az ünnep május 10-én csütörtökre esett. Ám ezen a „hétköznapi” ünnepen a Benka alsósai délelőtt kilenctől iskolapadjukat az Ótemplom két és fél évszázados patinás padsoraira cserélték. Az apropó kézzelfogható volt: a Szivárvány Színjátszó Tehetségműhely gyermek színjátszói a Feltámadás című zenés színdarabbal lepték meg diáktársaikat.

Magát az ünnep és a darab történetének jelentőségét – s az ünneplés rendhagyó mivoltát – Horváth Z. Olivér nagytiszteletű méltatta néhány mondatban. S már kezdődhetett is a játék, amelyet – a kisgyermekek dicséretére legyen mondva – a javarészt kisdiákkorú nagyérdemű a legnagyobb fegyelemmel nézett végig.

A darab szövegkönyvét a jól ismert „Risen” című film nyomán a Himer család alkotta Himerné Duló Erika, Himer Tünde és Himer Péter személyében. A kitűnő kisérőzenéket és a legjobb hazai musicalműhelyek színvonalát is elérő betétdalokat Himer Péter szerezte. A korrekt módon korhű – csöppet sem tolakodó – jelmezeket Szécsi Hajni és Klimaj Pálné készítették. A templombelsőhöz illő módon minimalizált díszletekről Blastyák János gondoskodott. Az előadás súgója ezúttal is Dajkáné Mátéffy Erika volt.

A klasszikus bibliai történetre kiválóan építkező – egy minimális dramaturgiai botlástól eltekintve – erős dramaturgiával bíró mű egészen jól értelmezett módon tárta fel – s ami dicséretes: a gyerekek számára is érthető, de csöppet sem gügyögő módszerekkel – a Jézus keresztre feszítésétől eltelt negyven nap titkait, a történet ívében eljutva gondolatiságban egészen az Egyház születéséhez.

A színlap tanúsága szerint a szerepeket a következő diákok játszották: Jézus – Lázár Dániel, Tribunus – Himer Tünde, Pilátus – Pribelszki Zoltán, Lucius – Karas Luca, Kajafás – Pribelszki Boglárka, Centurio – Zsíros Noémi, Katona 1 – Csomos Koppány, Katona 2 – Blastyák Botond, József – Terhes Flóra, Mária Magdolna – Kovács Panna, Mirjam – Polgár Panna, Salóme – Bencsik Brigitta, Péter – Németh Viktória, Bertalan – Schwarz Réka, Tanítványok: Szebegyinszki Szofi, Lukács András, Popka Vanda, Bozsik Bianka, Král Vanda, Pfeifer Zsófi, Kollár Nikolett, Zsóri Titanilla, Hankó Boglárka. Közülük ezúttal is kimagaslott Himer tünde játékereje Tribunus szerepében, Pribelszki Zoltán Pilátusa – énektehetségének is betudhatóan – Pribelszki Boglárka Kajafása és Karas Luca Luciusa. Megkapó volt Lázár Dániel Jézus alakítása.

A darab alkotói nagyon jól tették, hogy ezúttal elhagyták az egyébként értékes Luther darabhoz képest a didaktikus narrációt. Ennek köszönhetően több pontján is jól beérett – színházi deszkaképes – produkciót láthattunk. Akár a Luther darab esetében, most is azt mondhatjuk, hogy ez az előadás méltó arra, hogy bármely hazai vagy határon túli diák színjátszó fesztiválon felmutassa a Szivárvány Műhely értékeit.