Hírforgó, Képgaléria, Média

Ne menj el mellette!

A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága pályázatot írt ki a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára. A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból Urbancsok Anett 11. A osztályos tanuló jelentkezett a felhívásra.


A pályázat célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az örökségvédelem iránt. A pályázat kiírói számítanak az ifjúság kreativitására, a hagyományostól eltérő, újszerű ötletekre az örökség bemutatásában.

Netti „rutinos” pályázatíró. A reformáció 500. éve alkalmából kiírt Rejtőzködő kincseink pályázaton 2016-ban, majd a Láthatatlan ember pályázaton 2017-ben bejutott az országos döntőbe. A Koren István herbáriumáról, majd Dr. Zsilinszky Mihály életéről szóló pályamunkái a szarvasi Evangélikus Gimnázium 19. századi történetének két kiemelkedő tanáráról szóltak. Ebben a pályázatban Tessedik Sámuel lakóházára esett a választása.

Mivel a pályázatban az is feladat, hogy a pályázók minél szélesebb körben ismertessék meg a lakóhelyen élőkkel az általuk kiválasztott épületet, 2018. május 11-én 14. órától az Ó-templomban Netti egy prezentációval színesített előadást tartott eddigi eredményeiről. A gimnázium diákjai mellett a Facebook-on meghirdetett flash mob-nak köszönhetően az idősebb korosztály képviselői is megjelentek. A helyi kábel tv társaságok kamerái előtt, újságírók jelenlétében Netti bemutatta Tessedik Sámuel életét, Szarvashoz való kötődését és mindazokat az épületeket, amelyek Tessedik életéhez, munkásságához kötődnek. A pályázat témájául választott Tessedik lakóház a Vajda Péter utca utolsó, Szarvas egyik legrégebbi, vályogtéglából készült épülete. Az előadásból megismerhettük az épület Tessedik halálát követő sorsát, az épület tulajdonosait, átépítéseit. Mai állapota miatt mindenképpen arra vár, hogy „ne menjünk el mellette”!

Az eseményhez kötődött a Szarvas Város Könyvtára által nyert pályázat bemutatása is. A Tessedik nevéhez fűződő két szarvasi épület, az Ó-templom és a Tessedik lakóház falára QR-kód kerül, így az arra járók okos telefonjaikkal megismerhetik az internet segítségével az épületeket. Az Ó-templomban tartott előadás után a résztvevők egy csoportja felkereste a Tessedik család egykori lakóházát is. A QR-kódok kipróbálásra kerültek és sikeresen működtek mindkét helyszínen.

Nettire még további komoly munka vár. Írásos beszámolójában részletesen fogja bemutatni az épület történetét, a bemutatást követő sajtóvisszhangot. Várjuk az érdeklődők észrevételeit a Facebook Tessedik-ház csoportjában.

írta: Kituljak Eszter