Hírforgó

Albel Andor: Hosszújáratú életek (Rövidjáratú házasságokkal)

Gyönyörű májusvégi délutánban, Szarvas legszebb pontján, a Szarvasi Vízi Színház – Szeparé teraszán tartották Alber Andor fenti című kötetének bemutatóját. A szerző és barátai professzionális minőségű előkészítő munkájának következtében helyi viszonylatban is kiemelkedő létszámú közönség ámulhatta végig a rangos eseményt.


Nem véletlen az „ámulhatta” szó használata, mivel a műből levélrészleteket felolvasó dr. Molitorisz Pál idézte részeket hallgatva azt mondhattuk: ezektől még egy Jack Higgins vagy Allistair Maclean is megnyalta volna a tíz ujját…

A kötet az éppen 100 esztendeje született Gáti Ferenc háborús és civil kalandjaira épül, s nem is szokványos formában. Gáti, a neves tengerésztiszt 1973-ban levelek formájában vetette papírra élete meghatározó élményeit. S az említett háborús és civil kalandokat felelevenítve egész sorozatban írta meg rendkívüli kalandjait – leveles udvarlás formájában – majdani harmadik feleségének.

Ez a maga nemében páratlan levélgyűjtemény szoros családi szálak mentén jutott el Albel Andorhoz. Az ő szépirodalmi és szerkesztői tehetségét dicséri, hogy ebből nem regényt – de akár dokumentumregényként is olvasható – remekművet írt. Alaposságára jellemző, hogy töméntelen tengerészeti, hajózási és hadtörténeti ismeretet is magáévá tett gyűjtő-szerkesztő munkája révén, s azt mind az élmény erejével megragadó stílusban tálalja olvasóinak.

A már említett dr. Molitorisz Pál mellett Tatai László fűzött gondolatokat a kötethez, majd egy valódi jó könyv bemutatójához illően – így dukál – többen is hozzászóltak. Például Demeter István hajóskapitány a régi szarvasi tengerészeket gyűjtötte színes csokorba, Papp Laci bácsi pedig dunai – főként Budapest-Dunaföldvár – emlékeit elevenítette fel. Szerencsés módon a könyvbemutatóra Huszárik Szilvia személyében könyváruházunk is kivonult egy hajórakományra való kötettel, a régebbi Albel művel is, s ezek a könyvek gyors tempóban találtak gazdára.

Mivel Demeter István stílszerűen hajóján érkezett, egy koraesti vízi utat is felkínált a bemutató közönségének. Jelen sorok írójaként ezt már nem vártam meg, mert dr. Molitorisz, dr. Pataki István és Réti Ágnes társaságában áttettük székhelyünket a Turul kerthelyiségébe, ahol a két szarvasi férfiú sziporkázó anekdotákkal idézte meg – baráti kvaterka formájában – Szarvas előző évtizedeinek városképi jelentőségű egyéniségeit…

Maradva Albel Andor köteténél, azt mondhatom, ha valaki belekezd az olvasásába, nem tudja majd letenni. Egyedi a hangnem, egyedi a történetvezetés, s a stílus is az. Méltó helye van könyvespolcainkon.