Hírforgó, Képgaléria, Média

Trianonra és első világháborús hőseinkre is emlékeztünk

Vasárnap délután Szarvason két helyszínen, a Történelmi Országközépen és az I. világháborús emlékműnél is zajlott megemlékezés. Mindkét helyszínen méltóságteljes katonai díszőrség adott újabb színfoltot a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán kialakult hagyományainknak.


A trianoni megemlékezést – 2016-ban Hodálik Pál alpolgármester kezdeményezte – ezúttal is zászlós zarándoklat előzte meg. Az emlékező diákcsoportok iskolai lobogói alatt civil egyesületek, családi, baráti társaságok is gyülekeztek szép számmal. A Szentegyházi székelykapu tövében Szabados Tóth Gábor vezényletével a Szarvasi Rezesbanda játszott történelmi indulókat, s a gyülekezők élére ezúttal is a Hagyományőrző Közalapjtvány néptáncos ifjai álltak nemzeti lobogókkal és a város zászlajával.

A menet indulásakor már jócskán beborult – a Szarvasi Történelmi Emlékúton egy ízben villám is cikázott, tekintélyesen az ég is csattant –, az égiek végül megkegyelmeztek s a Történelmi Országközép felett szinte az ünnepség egésze alatt kék kupola ragyogott. A Békéscsabáról érkezett honvéd díszőrség merőben új keretet kölcsönzött az ünnepségnek, melyet ezúttal is Petneházi Andrea moderált. A Himnusz után Hodálik Pál alpolgármester emlékeztette a Békés Megyei Közgyűlés, Szarvas Város Önkormányzata, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány és a Cervinus Teátrum által szervezett ünnepségen megjelenteket, hogy itt, a Történelmi Országközépen a Nemzeti Összetartozás Napján elsődlegesen Trianon történései a mérvadók. Emlékbeszédet Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke mondott, aki mondandóját veretes irodalmi szemelvényekkel tűzdelte meg. A beszédeket Szemerédi Bernadett énekszáma és szavalata fogta egybe, majd Lázár Zsolt evangélikus esperes szolgálata következett történelmi egyházaink képviseletében, amely ezúttal is közös imádsággal zárult. A kegyelet koszorúinak katonásan feszes elhelyezése után az emlékező tömeg együtt énekelte Mihalik-Csanádi Székely himnuszát, ezt követően a Mittrovszky-kastély előtti I. világháborús emlékműhöz indult – gyalogmenet helyett immár gépkocsikon. Az 1927-ben József főherceg és Kratochwill Károly tábornok – a nagyváradi 4-es gyalogezred, majd a legendás Székely hadosztály parancsnoka – által felavatott emlékmű alatt szintén felsorakozott a díszőrség – a Körös felőli oldalán a hagyományőrző ifjak zászlaikkal, a másik oldalon pedig az Iváncsó József vezette férfikórus.

A Székely Károly alkotta szobor előtt – restaurálta Búzás Mihály 1990-ben – Lipták József honvéd alezredes mondott beszédet, azt elsődlegesen a 101-es gyalogezred katonái hőstetteinek szentelve. Utalva arra, hogy a szarvasiak jórészt a 101-esek soraiban küzdöttek. (Hozzátesszük, a 101-es mellett a nagyváradi 4-es honvéd gyalogezred s az abból szerveződött 4-es népfölkelő ezred, s mellette számos más alakulat is soraiban tudta katonáinkat. – A Szerk.) Férfikórusunk ezúttal ezen a helyszínen rukkolt ki a tőlük megszokott első világháborús katonadalokkal. Majd itt is koszorúzás következett és június 3.-i megemlékezéseinket a Szózat zárta. Összetartozásunk szellemében a koszorúval tisztelgők illetve a gyülekező tömegben az Erdélyi Vitézi Rend, a Szent György Lovagrend képviselőit és délvidéki magyar arcokat is láthattunk.

Az ünnepség egészét – a honvédségi részek kivételével – a Cervinus Teátrum fogta egybe.