Hírforgó

Fakó keselyű, vadmacska, uhu és új vízi tanösvény is várja a látogatókat a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban

A nyár folyamán is számos újdonsággal, programmal, látványossággal várja látogatóit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark bemutatóhelye.


A több, mint 50 féle Kárpát-medencére jellemző, a Körösvölgyi Állatparkban bemutatott állatok sorát idén is jónéhány új faj gazdagítja.
A mintegy három méteres szárnyfesztávolságú, valaha az Alföldön is gyakoribbnak számító fakókeselyű, vidékünkön már csak ritka kóborlóként fordul elő. A Körösvölgyi Látogatóközpontban, vadonatúj röpdéjében testközelből lehet megcsodálni és megismerni e fenséges madarat.

Ugyancsak az állatpark lakói között figyelhető meg ezentúl a sűrű ártéri erdők rejtett életmódot élő lakója, a fokozottan védett vadmacska is. A vadmacska állomány létét napjainkban erősen veszélyezteti a bolygatatlan élőhelyek eltűnése és a házi macskával történő kereszteződés, ezért a természetben egyre csökken a létszámuk.

Az állatparkban a legnagyobb testű hazai bagolyfajjal, egy gyönyörű uhuval is találkozhat, aki ellátogat.

Természetesen a park állandó lakói, többek között az európai bölények, a jávorszarvas, az aranysakál, a róka, a borz, a vízimadarak sokasága is várja a vendégeket.

Az évszázados fákban gazdag Anna-ligetet szegélyező Körös-holtágon megnyílt az országban egyedülálló Jégmadár vízitanösvény is. A tanösvény hazánk 5. legnagyobb állóvízéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. A nyolc állomásból álló tanösvény a Körösvölgyi Látogatóközpontban kölcsönözhető vízi eszközökkel közelíthető meg.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark egész nyáron, minden vasárnap Szünidei Állatmustrával várja az érdeklődőket, melynek keretében az állatpark egyes állatfajairól fél órás ismertetők hangzanak el. A nyár folyamán az állatpark összes állatfaja többször is sorra kerül majd.

A látogatóközpontban július 1. és augusztus 31. között kerül bemutatásra a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa „Őrzők”-közösen a természet védelméért című közös kiállítása. A nyári eseményeinket augusztus 25-én a Kastély és kertjének lakói-Esti nyárbúcsúztató az Anna-ligetben elnevezésű program zárja majd. Ahol a Csákykastély múltját idézzük meg szabadtéri vetítés keretében, az állatparkban többek
között állatismertetők látványetetések és mentett állat szabadon engedése is várja az érdeklődőket.

Mindenkit szeretettel várunk egy élményteli kirándulásra, Szarvasra!