Hírforgó, Képgaléria, Média

Czitor Attila kapta a Gálfy-gyűrűt a Jókai évadzáróján

Szombat délután némiképp az égiek is közbeszóltak, így a rapszodikus és szeszélyes időjárás közepette a színházteremben került sor a Békéscsabai Jókai Színház nyilvános társulati ülés formában lezajlott évadzárójára.


Természetesen a népes törzsrajongói tábort az eső és égzengés kísérte mennyei rapszódia sem akadályozta meg abban, hogy ne töltse fel percek alatt teltházasra a nézőteret. Várakozásaiban nem is kellett csalódnia, az ezúttal is tartalmas gála keretében Bojczán István, a színházi háttérmunka élő legendája negyvenöt évnyi szolgálata elismeréseképpen Seregi Zoltán igazgatótól vehette át az Örökös Tag díjat – másodikként a 2017-ben elismert Felkai Eszter színművész után -, amit Szarvas Péter polgármester egy személyes elismeréssel is megtetézett. Czitor Attila színművész, a Jókai színészként, rendezőként és a Színitanház tanáraként is ismert kiválósága a Gálfy-gyűrű történetében először négyszeres nominálással (!) nyerte el a Jókai Színház legnagyobb kitüntetését.

Fiatal tehetség kategóriában Földesi Ágnes kapta Az évad színművésze, érett színművész kategóriában Tege Antal, még tapasztalt színművész kategóriában Kovács Edit kapta ugyanezen elismerést a társulat szavazatai alapján.

Az évad legjobb előadása címért folyó versenyben a leszállás Párizsban megelőzte a My Fair Lady-t.

A hagyományok jegyében az évadzáró ülést Czitor Attila és Tege Antal moderálásában élvezhette a nagyérdemű- A történések legelején Seregi Zoltán színigazgató értékelte az évadot és szólt a nyári illetve jövő évadbeli tervekről is.

– A színháznak nem a társadalom problémáiról, hanem az emberről, az életről, az emberi viszonyokról kell szólnia – fogalmazott egyebek közt Seregi Zolán, aki Peter Brock örökbecsű gondolatát is idézte. A színház maga az élet. Mint elhangzott, az évad során 95 ezer 418 néző látta a Jókai előadásait. A 377 előadásból 353 benti helyszínen zajlott, még 24 előadás más helyszínen.

Seregi Zoltán felolvasta a kulturális államtitkárra kinevezett Fekete Péter sms üzenetét is: „Veletek vagyok, Péter”.

A közönség örömére a társulati ülést jobbnál jobb produkciók gazdagították – a szintén hagyományos pódiumbeszélgetések mellett. Így újból megcsodálhattunk Galambos Hajnalka zsoltárát a Szellemúrnőből, Liszi Melinda balladai mélységű népdalát az Ősvigasztalásból, Fehér Tímea és kísérői szívmelengető záródalát a Születésnapból. S minden jó ha a vége jó alapon dübörgő tapsvihar koronázta Katkó Ferenc Ding-dongját a kar kíséretében. A finálé is felvillantotta, Katkót bálványozza a rajongói tábor, s már jókais kitűnőségekhez képest érte kész szétszedni a színházat.

Így ért véget az évadzáró, s mindeközben az aulában az érdeklődők tömege megvásárolhatta a Színitanház 25. szülinapját köszöntő káprázatos kötetet. A könyv népszerűségére mi sem jellemzőbb, hogy a nyílt utcán ketten is elkérték, csak hogy belepillanthassanak…