Hírforgó, Képgaléria, Média

Ügyvitelesek ünnepe

Június 6-án délután ünnepélyesen berendezett tanteremben várták sikeres diákjaikat iskolánk (Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Szarvas) ügyvitel szakos tanárai. Ezen a délutánon adta át Ozsváth Zsuzsanna igazgatónő azokat az okleveleket és érmeket, amelyeket a diákok az áprilisban lezajlott országos versenyen kaptak.


A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége minden évben megrendezi országos versenyét. A gépírók, gyorsírók és szövegszerkesztők számára tartott verseny Teöreök Aladár nevét viseli, aki a XX. század elejének kiemelkedő beszédíró gyorsírója volt. Az ő elkötelezettsége, a folyamatos fejlődés iránti nyitottsága jellemzi azokat a tanulókat is, akik erre a nagyszabású versenyre jelentkeznek.

A versenyt korábban elsősorban a középiskolások számára rendezték, ma már azonban a szakterület iránti szélesebb érdeklődés következtében egyetemisták és általános iskolások számára is elérhető.

2018-ban 40 középiskola több mint 500 diákja mérte össze tudását gépírásból, gyorsírásból és szövegszerkesztésből.

Iskolánk mindhárom területen jeleskedett, hiszen az iskolák közötti pontszerző versenyben gyorsírásból a 3., gépírásból a 4., szövegszerkesztésből pedig a 11. helyet érték el versenyzőink.

Gyorsírásból évek óta nem vettek részt diákjaink a versenyeken, hiszen a tantárgy oktatása egy ideig megszűnt. Néhány évvel ezelőtt – a tantervekbe visszakerülve -, újra elindult a gyorsírásoktatás a középiskolákban. Ennek eredményeként Sárközi Tímea az országos 4., Varga Boglárka pedig a 10. helyen végzett az ország legjobbjai között. Mindketten 14. C osztályos irodai titkár szakos tanulók.

Gépírásból a korosztályuknak megfelelően 4 kategóriában indultak diákjaink. 24 tanuló írt sikeres dolgozatot, ami azt jelenti, hogy a versenyfelhívásban megkövetelt nettó leütésszámot, meghatározott hibaszám alatt teljesítette. A nettó leütésszámot úgy számolták ki, hogy a 10 perc alatt teljesített mennyiségből levontak hibánként 100 leütést. Nagyon figyelniük kellett tehát a versenyzőknek, nem volt „kifizetődő” hibát ejteni.

A leütésszám alapján kialakított rangsortól függetlenül hibátlansági érmet kapnak azok a versenyzők, akik a meghatározott mennyiséget hibátlanul teljesítik. Eszerint diákjaink közül 8 fő kapta meg ezt a rangos elismerést: Sárközi Tímea (14. C), Pápai Andrea (13. D), a 10. D osztályból Burai Klaudia, Csik Krisztina, Becsei Zita, Varga Angéla, Bakró Szabina, valamint Gere Dóra 9. C osztályos tanuló.

Oklevéllel jutalmazták még Kovács Barbara, Sallai Anett (14. C), Pápai Andrea (13. D), Tóth Patrícia, Bélteki Petra, Varga Zsaklin, Dobos Alexandra, Bakulya Zsanett, Czinkoczki Klaudia, Magyar Tímea, Bihari Beatrix (12. E), Pápai Vivien, Szatmári Réka, Králik Fanni (11. C), Nemes Petra, Petrás Márta (10. D) munkáját.

Másik középiskolában tanul Harmati Lilla, de iskolánk színeiben indult, és kiváló dolgozatával hozzájárult a csapatversenyben elért eredményhez.

A szövegszerkesztési versenyfeladatot Vincze Ildikó és Horváth Alexandra (11. C) oldották meg sikeresen.

Az oklevelek, érmek átadásakor a versenyzők osztályfőnökei is jelen voltak, akik büszkén gratuláltak a diákoknak. Ozsváth Zsuzsanna meleg szavakkal köszönte meg a felkészítő tanárok – Harmati Ágnes, Kugyela Tímea és Tóthné Jansik Erzsébet -, valamint Kiss Zsuzsanna tanárnő munkáját. Gratulált a diákoknak, elmondta, hogy nagyon büszke mindannyiukra.

Az ünnepség alkoholmentes pezsgős koccintással, a finom sütemények és üdítők elfogyasztásával folytatódott.