Hírforgó

Vendéglátós tanulók négyhetes szakmai gyakorlata Máltán a 2018/2019-es tanévben

„Munkaerő-piaci esélyek növelése” címmel a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a máltai Easy Job Bridge partnerrel közösen pályázatot nyert, ennek eredményeként  iskolánk jelenlegi diákjai közül 10 tanuló 2018 őszén négyhetes vendéglátós szakmai gyakorlaton vehet részt Máltán.


A program az Erasmus + Mobilitási projektek keretében valósul meg, melyre 19 477 € támogatást kaptunk.

A projektben résztvevő diákok a vendéglátás ágazat 13. évfolyamos diákjai már rendelkeznek szakmai alapokkal. A projekt megvalósítása során a tanulók betekinthetnek Málta gasztronómiájába, megismerhetik egy külföldi ország ételspecialitásait. A tanulók mediterrán ételkészítési technológiákat, illetve felszolgálási technikákat tanulhatnak. A gyakorlat során a vendéglátóipari szakmai angol nyelvet is gyakorolják. Egy idegen országban töltött gyakorlat előnyt jelenthet a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedés szempontjából is. Legfontosabb célunk azonban, hogy a megvalósítás során az európai elvárások tükrében az iskolai képzést és a gyakorlati oktatást közelebb hozzuk egymáshoz.

A projekt további célja, hogy a szakmai gyakorlat során tanulóink olyan kompetenciákat szerezzenek, hogy javítsák munkaerő-piaci esélyeiket. A nyelvi kompetenciák fejlődése is jelentős cél a külföldi gyakorlat alatt, hiszen a vendéglátásban komoly elvárás a munkaadók részéről, hogy a munkavállalók képesek legyenek idegen nyelven kommunikálni. A tanulók magabiztosabbá válnak az angol nyelv használatában, szókincsük bővül. Mivel a szakmai nyelv kötelező eleme a záróvizsgának, ezen a területen is profitálnak diákjaink.

A gyakorlat sikeres teljesítését követően a diákok nemzetközi Europass mobilitási igazolványt kapnak, amely itthon és külföldön is előnyt jelent az elhelyezkedésnél.

A projekt legfontosabb időpontjai :

  • 2018. június  eleje: a pályázat kihirdetése az iskolában,
  • 2018. június vége: a pályázatban részvevő 10 tanuló kiválasztása
  • 2018. július eleje: szerződéskötések
  • 2018. augusztus utolsó hete: nyelvi és mentális felkészítés
  • 2018. szeptember-október: a 10 tanuló kiutazása Máltára 4 hetes szakmai gyakorlatra
  • 2018. október: hazautazás, a beszámolók elkészítése
  • 2018. november: a projekt bemutatása a Nyílt napon
  • 2019. április: a projekt bemutatása a Szakmák éjszakája nevű rendezvényen
  • 2019. október: Projektnap a projekt lezárása

Kita Erzsébet projektkoordinátor