Hírforgó, Képgaléria, Média

Békés megyei a gyémántdíjas Meggyes Sör a Central European Beer Awards-on

Gyémántdíjjal a legjobb magyar gyümölcsös sör lett a Szent András Sörfőzde Meggyes Söre a Central European Beer Awards-on.


A nemzetközi Central European Beer Awards 2018 sörversenyen a lehető legrangosabb Grand Champion gyémántdíjjal jutalmazták a Szent András Sörfőzde valódi meggyből készült Meggyes Sörét, így a korábbi csehországi érmek után ismét bebizonyosodott, hogy hazánk legjobb meggyes söre még mindig a Szent András Sörfőzdében készül. Ezüstéremmel tért haza még a főzde bécsi ászoka, az Óarany és tradicionális baksöre, a Fekete is. Bronzérmes pedig a Monarchista lett. 

A 2018. június 9-én Gyulán megrendezett nemzetközi Central European Beer Awards 2018 sörversenyen 6 országból (Szlovákia, Lengyelország, Szerbia, Csehország, Ausztria, Magyarország) 32 főzde nevezett 107 mintával. A díjakat két kategóriában osztotta ki a nemzetközi szakmai zsűri: a házi amatőr sörfőzők versenyén  kilenc bronz, két ezüst, négy arany és négy champion díjat osztottak ki, míg a  kisüzemi kézműves sörfőzdék kategóriájában hat bronz, tíz ezüst, nyolc arany és hat champion díj talált gazdára a különdíjak mellett. A házi amatőr sörfőzők versenyének grand champion díját Bába Ákos Kraken söre, a kisüzemi kézműves sörfőzdék kategóriájában a fődíjat pedig a győrújbaráti Vaskakas és Társa Kft. American Hop Dog söre kapta.

A verseny igazgatója, Ladislav Kovacs azt nyilatkozta, hogy nagyon sok kiváló minőségű sör érkezett a megméretésre. Az italokat kompletten bírálták az illat, az íz, az összbenyomás és egyéb szempontok alapján egy korszerű, számítógépes program felhasználásával, egy amerikai rendszer szerint. 

* * *

SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE

A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzde elismerésekben és fejlesztésekben gazdag 25 esztendőt tudhat a háta mögött. A Szent András sörfőzdében álmodták meg az ország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét, ami a Fekete elnevezésű tradicionális baksörrel egyetemben idáig a legtöbb díjat söpörte be. A Fekete nem csak díjakban de múltjában is éllovas termék, hiszen a főzde tradicionális baksöre az egyik  legrégebben főzött Szent András sör; receptjét a sörfőzőmesterek a főzde alapítása óta fejlesztgetik.  Díjakban sincs hiány: 2018 elejére a Szent András Sörfőzde sörei már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: közel 30 díjnál tartanak, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, dizájndíjról, vagy az év sörfőzdéje titulusáról. A 2011-ben az év sörfőzdéjének választott békésszentandrási kisüzem nem titkolt célja, hogy a  sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse. Ezt az állandó minőségi alapanyagokkal, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel teszi meg. Mára a főzde portfóliójában mintegy 14 féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki. Ezek a karácsonyi Esthajnal, a húsvéti Nyúlon Innen, Nyúlon Túl és a nyári Vári Nővérek sorozatok.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ