Hirdetmények, Közlöny

A környezeti zaj elleni védelemre vonatkozó jogszabályok ismertetése

Részletes tájékoztatás a zajos tevékenységekkel járó szabályokról Szarvason.


1. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény a csendháborítást szankcionálja:

195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

2. A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében zenés, táncos rendezvény csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható.

A 2. § 2. pontja alapján zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. (Szilvanap-közterület-használati engedélyt is kap) (Töltött káposztafőző verseny – KOMÉP engedélyezi a piac területének használatát, nekünk nem kell engedélyezni, mert zenés rendezvény csak esti órákban van).

A 2. § 4. pontja értelmében alkalmi rendezvény: adott helyszínen egy alkalommal legfeljebb tíz egymást követő napon megtartott rendezvény (A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.)     2. § v) pontjában eltérő módon határozza meg.)

Az 1. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerint a rendelet hatálya kiterjed azokra az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, amelyeket az OTÉK-ban meghatározott tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, tömegtartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó építményben, építményen, vagy tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben vagy a szabadban tartanak és a rendezvény időtartama alatt várhatóan lesz olyan időpont, amelyen a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja (szabadtéri rendezvény) Pl. Majális (nem rendezvénytartási engedély köteles)

3. A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet (a továbbiakban: EüM. rend.) 2. § (4) bekezdés a) pontja alapján a nem közterületen megtartott alkalmi rendezvény a Korm. rend. 2. § v) pontja szerint: előre meghatározott alkalomból és időben tartott, legfeljebb 8 napon át tartó esemény, amely olyan helyszínen kerül megrendezésre, amely alaprendeltetése szerint nem az adott jellegű rendezvény tartására szolgál. (pl. ballagás, lakodalom) esetében nappali időszakon a 6:00 és 23:00 közötti időszakot, éjjeli időszakon a 23:00 és 6:00 közötti időszakot kell érteni. (A rendezvény bejelentéséről igazolást adunk ki, amelyet a kérelmező benyújt a Szarvasi Rendőrkapitányságra.)

4. A Korm. rend. 2. § h) pontja szerint szabadidős zaj- vagy rezgésforrás: környezeti zajt, rezgést előidéző kulturális, szórakoztató, vendéglátó vagy sportlétesítmény, és az előbbi célú tevékenység, valamint az előbbi célra használt berendezés, gép. (utcabál, Zenepavilon)

A Korm. rend. 2. § i) pontja szerint üzemi zaj- vagy rezgésforrás: a környezeti zajt, rezgést előidéző, termelő, szolgáltató tevékenység, vagy az ilyen tevékenységhez használt, környezeti zajt, rezgést előidéző telephely, gép, berendezés, ideértve a termelő, szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó, telephelyen belüli – közlekedési célú tevékenységnek nem minősülő – járműhasználat, járműmozgás, rakodás. (Pl. ipari tevékenység-rendeletből párhuzamos szabályozás miatt kikerülne)

  1. p) pont védendő (védett) terület: a településrendezési terv szerinti
  2. pa) lakó-, üdülő-, vegyes terület (üdülőterület – Nagyfok)
  3. pd) gazdasági területnek az a része, amelyen zajtól védendő épület helyezkedik el (Nyúlzug, Kenderföldek – HÉSZ szerint mezőgazdasági területek) (szálláshelyként nyilvántartásba vettük, de településrendezési terv szerint nem tekinthetőek annak)
  4. q) pont védendő (védett) épület, helyiség:
  5. qc) lakószobák lakóépületekben,
  6. qd) lakószobák, szállodákban és szálló jellegű épületekben,
  7. qe) étkezőkonyha, étkezőhelyiség lakóépületekben,
  8. qf) szállodák, szálló jellegű épületek, közösségi lakóépületek közös helyiségei.

Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályozásáról, valamint a közterület-használati díjak megállapításáról szóló 20/2003. (X.17.) rendelete alapján a közterületen tartandó rendezvényre kérelemre közterület-használati engedélyt adunk ki.

A Korm. rend. 10. § (1) bekezdése alapján a környezeti zajt előidéző üzemi vagy szabadidős zajforrásra vonatkozóan a tevékenység megkezdése előtt a környezeti zaj- és rezgésforrás üzemeltetője – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – köteles a környezetvédelmi hatóságtól környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni.

Az üzemi és szabadidős létesítményektől származó zajtól védendő területek és az azokhoz kapcsolódó határértékek építési övezetekre és napszakokra bontva szabályozva vannak az EüM.  rend. 1. mellékletében.

5. Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 19/2006. (V.19.) rendelete 51. §- ában az üzemi létesítményekben folytatott tevékenységtől és építési munkától származó zajtól védendő területek és az azokhoz kapcsolódó határértékek építési övezetekre és napszakokra bontva szabályozva vannak. (Párhuzamos szabályozás az üzemi létesítmény vonatkozásában az EüM. rend. 1. mellékletével)

Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetvédelemről szóló 38/2000. (XI.16.) rendeletébe az alábbi – más jogszabályokban nem szabályozott – zajt keltő tevékenységek kerülnének szabályozásra:

  1. A város üdülőterületén és gazdasági területén tilos környezeti zaj okozása:
    1. 00-7.00 óra között háztartási, barkácsolási, zöldfelület gondozásához szükséges munkagéppel,
    2. 00-6.00 óra között 50 dB zajterhelési határértéket túllépő emberi hanggal, szabadtéri zene- és műsorhallgatási tevékenységgel.

Üdülőterület: Erzsébet-liget, Kishídköz, Nagyfok, Üdülő sétány

Gazdasági terület: Maczó-zug, Motyó-zug, Nyúl-zug, Szappanos-zug

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet 104. § (1) bekezdés c) pontja kimondja, hogy 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel.

Polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés:

Aki a polgári felhasználású robbanóanyagok előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására és megsemmisítésére vonatkozó előírásokat megszegi, továbbá robbanóanyagot vagy robbanó szerkezetet talál, vagy annak hollétéről tudomást szerez és ezt a tényt haladéktalanul a rendőrségnek nem jelenti be, illetve engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, szabálysértést követ el.

A közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot. A szabálysértés miatti eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hatósági és Szociális Osztály