Hírforgó

A Leszállás Párizsban vígjáték a nyitányon

Folytatva a régi békeidők legjobb szarvasi hagyományait, gálaműsor helyett ezúttal is valódi népvigalmi darabbal indult a Szarvasi Vízi Színház nyolcadik nyara.


Az országban mind környezetében, mind hömpölygő műsorfolyamában páratlan szabadtéri játszóhely június 15-én nyitott kapuit a nagyérdemű előtt.

A Békéscsabai Jókai Színház legjobbjainak jóvoltából került színre a nagyvilág mind a mai napig legnagyobb sikerszériáját magáénak tudható francia vígjátéka: Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című remekműve.

Természetesen nincs nyitány Szarvason Fekete Péter-Babák Mihály kettőse nélkül. Az immáron kultúráért felelős államtitkárként érkező Fekete Péter egyrészt méltatta a Szarvasi Vízi Színház jelentőségét és az eddigiekben helyettes államtitkári poszton ténykedett Závogyán Magdolna munkásságát. Továbbá a közönég figyelmébe ajánlotta Békés-Tarhos zenei értékeit. Babák Mihály polgármester saját hagyományaihoz illő módon mind Szarvas Város Képviselő-testülete, mind Dankó Béla országgyűlési képviselő nevében is köszöntötte a közönséget. Mindkettejük szavaiból kitűnt, hogy a Szarvasi Vízi Színház sikere a széleskörű összefogás modellértékű példája.

A kettős köszöntő után már indult is a várva várt nyolcadik évad. Mivel a Katkó Ferenc által parádésan rendezett darab Sík Ferenc stúdiószínházi bemutatója kapcsán már megírtam vélekedésemet, ahhoz csak néhány szarvasi benyomásomat fűzöm. Annál is inkább, hiszen a zseniális rendezés időközben elnyerte Az évad legjobb előadása díját, amelyet Katkó Ferenc át is vett a Jókai évadzáró gáláján.

Ami a legszimpatikusabb volt számomra, hogy a közönség ezúttal jóval többször szakadatlan dőlt a röhögéstől, mint a bemutatón. Szemmel láthatóan nem okozott gondot a darab díszletméretezése ezen a színpadon sem.

Az előadás ütő voltát fémjelzi az is, hogy az említett évadzárón a Bernardot alakító Tege Antal színművész az Érett színész kategóriában megkapta Az évad legjobb színésze elismerést. Ugyanezt érdemelte ki a Berthát mesterfokon megformáló Kovács Edit a Tapasztalt színész kategóriában. A légikisasszony menyasszonyok közül Judithot alakító Liszi Melinda pedig harmadik lett a Fiatal színész kategóriában lezajlott szavazáson.

Folytatva mostani benyomásaimat: Kovács Edit játékminőségében a bemutató óta még élvezhetőbbé tette Bertha szerepformálását. Nagyszerű alakítást kaptunk tőle. Robert karaktere a normálistól az abszurdba csapva Csomós Lajostól maga a művészi tökély. Esetlenségében is szerethetőbb „vagyok vagy nem vagyok?” figurát eljátszani elképzelni sem lehetne jobban, ahogy azt a Jókai kiválósága teszi. Köböl Lilla és Komáromi Anett játéka tökéletesen egybeforrt a többiekével. Mivel az utóbbi években több rendezést is láttam ebből a verhetetlen vígjátékból, azt kell mondjam, nálam a Katkó rendezés minden díjtól függetlenül a toplista tetején áll. Olyan jó, hogy egyszerűen nem lehet megunni.