Hírforgó

„A kutya szerint a világ” könyvtári tábor a kutyákról, a kutyákért

A nyári szünet második hetében az idén is egy hétre vendégül láttuk az olvasni szerető, könyvtárat kedvelő iskolásokat a Városi Könyvtárban.


Mostani táborunk fő témája a kutya volt. Szó esett a kutyafajtákról, a megfelelő fajta kiválasztásáról, a helyes gondoskodásról, valamint a kutyás élet örömeiről és nehézségeiről. A hét minden napja változatos programokkal telt: érdekes előadásokkal, kirándulással, kvízjátékokkal, novellaolvasással, és számos érdekes feladattal várta a két táborvezető: Harencsárné Liska Mária és Kovácsné Tímár Ildikó valamint Kántorné Hanzó Ildikó pedagógus a táborozókat.

A reggeli megérkezés után Marika néni olvasott fel minden nap tanulságos és olykor megható kutyás novellákat, regény részleteket (pl.: Magos Judit: „Demény- Kóbor kalandjaim” c. könyvből), amit a gyerekek mindig érdeklődve hallgattak. Önálló feladatként minden gyerek „könyves kihívást” is teljesített, úgy, hogy az általuk választott kutyás könyv elolvasása után ajánlót írtak, melyet a táborzárás napján a csoport előtt végül felolvastak.

A mindennapi programokat kézműves foglalkozások is színesítették, melyek előkészítésében Kisné Szalai Edina és Opauszkiné Janecskó Erika segédkeztek. Többek között készültek könyvjelzők, kutya bábok papírból, valamint textil kutyajáték a hulladék újrahasznosítás jegyében.  A gyerekek megtanulhatták, hogyan készítsenek „rágókát”, csíkokra vágott, kidobásra ítélt, de még használható textilek összecsavarásával. Örömmel figyelhettük meg, hogy lelkesedésük nyomán sok-sok darab készült.

A hét egyik napján vendégül láttuk a Szarvasi Kutyakiképző Iskola oktatóit: Károlyi János vezetőt és Slajchó Attilát. A gyerekek aktívan részt vettek az általuk tartott előadáson: bárki beszámolhatott ismereteiről, melyekről együtt beszélgettünk tovább, legyen az pl.: a kutyák ápolásáról vagy fegyelmezéséről szóló témakör. Hasznos felvilágosítást kaptunk arról is, hogy mi a teendő idegen, esetleg kóbor kutyával való találkozás esetén. Sok jó tanácsot kaptunk, és persze kedvet ahhoz, hogy kutyánkat iskolába járassuk, legyen az 3 hónapos vagy akár idősebb, illetve fajtatiszta vagy keverék eb. Látogatásukat ügyességi kutya bemutató zárta, melyet minden gyerek izgalommal figyelt. Az itt megjelent, kiképzett kutya fegyelmezetten reagált az betanult jelszavakra, valamint bemutatta őrző- védő tudását is. Ezúton is köszönjük ezt az élményt!

A tábor harmadik napján látogatást tettünk a szarvasi Kutyamenhelyen. Ez a nap bizonyult a gyerekek számára a legizgalmasabbnak. A gyerekek által készített ajándék kutyajátékokat és az egyéb adományokat örömmel fogadták a menhely dolgozói  és nem utolsó sorban a menhely lakói, a kutyák. Varga Sára és Házi Klára elmondása alapján megismerkedhettük a menhelyi kutyák életével, az ott tartózkodó állatok mindennapi gondozásának nehézségeivel. Szerencsére ez – a gondozók és önkéntesek lelkiismeretes munkájának köszönhetően – nem volt észrevehető: életvidám, jól ápolt kutyák vették körbe a gyerekeket, játék és simogatás töltötte ki ott-tartózkodásunkat.  Szinte mindenki talált kedvencet, akivel eltöltötte a látogatás néhány óráját. Megtudhattuk az örökbefogadás feltételeit is, így több gyerekben is megfogalmazódott egy menhelyi kutya kiválasztásának gondolata. Szép élményekkel tértünk vissza aznap a Könyvtárba.

A következő napon Dr. Zima János állatorvos előadása közben rendszerezhettük a héten szerzett tudásunkat a kutyákkal kapcsolatban, legyen az a körülményeknek, életmódunknak megfelelő kutya kiválasztása, az egyes kutyafajták különleges bánásmódot igénylő ápolása vagy a betegségek kezelése.  A héten részletes ismereteket szereztek a gyerekek a 9 magyar kutyafajtáról is.

A hét utolsó napján sok-sok érdekes feladattal elérkezett a vetélkedő ideje, mely lebonyolításában, mint a tábor többi napján elvégzendő egyéb feladatokban is, Ifjúsági Közösségi Szolgálatot teljesítő diákok: Opauszki Kata és Lestyan Zsanett segédkeztek. A 4 csapat változatos feladatok- rejtvény, szókereső, történetírás, szituációs feladat, szövegértés, kvíz, stb.- megoldásával mutathatta be a kutyákról szerzett tudását. A végén elérkezett a búcsú a táborlakóktól: mindenki elégedetten vette át Ildikó nénitől az emléklapot az egyéb ajándékokkal együtt.

Összegzésként: minden, a héten könyvtárba látogató kutyabarát nagyon jól érezte magát táborunkban. Kiemelten nagyon örültünk két különleges vendégünknek, könyvtári dolgozóink kutyáinak: Nalának, a francia bulldognak, és Chillinek, a tacskónak. Simogatásban sem volt hiány, valamint négylábú vendégeink is láthatóan nagyon jól érezték magukat ebben a kutyaszerető közösségben.

 A gyerekektől jó ötletek érkeztek a jövő évi tábor témáját illetően, és ígértük, hogy meg is valósítjuk azokat.

Jövőre is várunk szeretettel minden érdeklődőt!