Hírforgó

A didergő király

Szerda este a legkisebbek nagy örömére az időjárás tartotta magát. Így egy igazi családi program keretében örülhettek kicsik és nagyok az egri Gárdonyi Géza Színház előadásának.


Ki ne ismerné kicsiny gyermekkorából Móra Ferenc remekmívű verses meséjét az önző hatalomvágy és a határtalan szeretetéhség, az igazságkeresés küzdelméről? Amelyben végül is a jóság és a szeretet kerekedik felül, az önző király megjavul, hatalmát, erejét népe jólétére fordítja. A valódi mese igazságtevő csodái közepette. Ezt a klasszikus mesét írta át színpadra Szőke Andrea két részes mesejátékra úgy, hogy a második részben feltünedeztek az eredeti történet szálai, s mindannyiunk örömére Móra gyönyörűséges verssorai is felhangzottak.

Olvasatunkban a történet megfelelt az előzetesben kiadott összefoglalónak: Az öreg Bánjamár király önzésével egyre távolabb kergeti az őt szerető embereket, s engedi közelebb az álnok Sutyimutty főtanácsnokot. S egyszer csak – mikor sötét gondolataiból felocsúdva körbekémlel – azt veszi észre, hogy egyedül maradt. Igaz, sürögnek-forognak körülötte, minden kívánságát lesik, ám az emberek szívében a szeretet helyét már átvette a félelem és a szánalom. S a csillogó trónterem díszes sarkait áttetsző pókhálóként körbeszövi a magány…

A bűbájos történet ízig-vérig mese, mégis megkapóan emberi. Az igazán fontos dolgokat kutatja, s eközben rálel az őszinteség, a bizalom, a megbánás és az újrakezdés varázslatos világára. S ettől melegség támad mindenki szívében.

Összességében elmondható, hogy a mesejáték díszleteiben, jelmezeivel s a szereplők kedves gyerekközeli játékával szép emlékeket hagyott a gyerekközönség szívében. A Gárdonyi Géza Színház és a Babszem Jankó Gyermekszínház koprodukciója sikerrel bizonyította, hogyan lehet klasszikus történetet míves színpadi adaptációval gyerekközeli felfogásban színre vinni.