Hírforgó, Képgaléria, Média

Az idegen nyelvektől a folyékony nitrogénen át a művészetekig

… avagy kis tehetségek gondozása a Vajdában.


Még folytak az érettségi vizsgák, a Vajda ismét gyermekektől volt hangos. Iskolánkba hívtuk ugyanis a környék általános iskolás tanulóit a tehetséggondozó táborunkba. Az elmúlt évekhez hasonlóan ötödikes, hatodikos, hetedikes gyerekek jelentkezek.

Délelőttönként nyelvi foglalkozások voltak, délután a művészeti tevékenység kapott nagyobb hangsúlyt.

Most is nagy érdeklődés övezte a gimnázium tehetséggondozó táborának angol nyelvi foglalkozásait. A nyári nyelvtanulás mindig könnyedebb és inkább a szókincsbővítés van a fókuszában a rettegett nyelvtantanulás helyett. Így történt ez évben is. Játékos formában tanulhattak a táborozó gyerekek sok-sok szót és kifejezést. Az angol nyelv mellett ízelítőt kaphattak más idegen nyelvekből is: német, olasz és orosz foglalkozásokon vehettek részt. Sőt, az orosz foglakozás egy napjainkban igen közkedvelt és szórakoztató időtöltés volt: a szabaduló szoba. Bár nem mindenkinek sikerült segítség nélkül kiszabadulnia, a jókedv és a szórakozás garantált volt!

Az Öveges labori foglalkozások mindig nagyon közkedveltek. Idén egy kuriózummal ismerkedhettek meg a kisdiákok: a folyékony nitrogénnel. A közel mínusz 200 fokos nitrogénnel nagyon érdekes kísérleteket láthattak, sőt maguk is kísérletezhettek vele. Fagyasztottak leveleket, lufit, főtt tojást csaltak az üvegbe, sőt fagyit is készítettek folyékony nitrogén segítségével, amit utána jóízűen elfogyasztottak.

A matematika nem mindenki kedvence, de a játékos feladatokat mindenki élvezte kivétel nélkül. Hogy ne csak a padokba üljenek a gyerekek, gondoskodtunk mozgásról is. Volt floorball, sorverseny és a cserkészélet rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.

A sok vállalkozó kedvű kisdiák minden délután színjátszó táborban vehetett részt. Az egy hetes munka során megízlelhették a színpadi munka elsődleges elvárását, a közös produkció létrejöttének alapját. A számukra összeállított feladatok is ezt szolgálták. Önmagukra és a játszótársakra figyelés képességének kialakítását, ami nélkül öncélú önmaga-mutogatás lenne minden színpadi előadás. Beszédgyakorlatokon felfedezhették saját vokális képességeiket, erősségeiket, és segítséget kaptak esetleges gyengeségeik korrigálásához. Ezeken kívül térérzékelést, memóriafejlesztést, egymás és a külvilág megfigyelésén alapuló utánzásos gyakorlatokat, tükörjátékokat, fantáziafejlesztő feladatokat is mind örömmel és sikerrel oldották meg. A hét folyamán Liszi Melinda művésznővel is megismerkedhettek, aki színjátszó csoportunk mentora is.

Nagy tetszésnek örvendett a kézműveskedés. Minden délután más és más technikával ismerkedtek meg a kisdiákok. Készítettek faliképet pillangókból, óriásbetűket vintage technikával, gólyákat parírhajtogatással, pörgettyűt, hajtogatott virágot. A táborzárón egy kis kiállítás keretében meg is tekinthettük az alkotásokat.

A hét során délelőtt és délután finom szendvicseket ehettek a tábor résztvevői. Kollégáink vezetésével, valamint néhány diákunk segítségével készült a harapnivaló és a hűtött friss limonádé.

Reméljük, az iskolánkba érkező kisdiákok jól érezték magukat és jövőre is velünk töltenek egy pár jókedvű napot. Bízunk abban, hogy az itt elsajátított ismereteket fogják tudni használni a mindennapi életben is.

Jövőre ismét várunk Benneteket 🙂

Mészáros Tünde