Hírforgó, Képgaléria, Média

A jövő technológiái a Benkában: felsős robotika tábor

Szeptemberben új „lakók” költöztek iskolánkba. Kissé szokatlan módon, dobozokban érkeztek; és mi tagadás teljesen szét voltak esve.


Az elmúlt szűk 10 hónap alatt kissé összeszedték magukat, és a gyermekeknek köszönhetően életre is keltek.

Igen, a robotokról van szó. Azokról az „idegenekről”, amelyek a LEGO MINDSTORMS EV3 készletekből születtek.

A „robotolás” a tanév zárása után is folytatódott, hiszen táborozni vártuk azokat a gyerekeket, akiket érdekel a jövő. Meghívásunkat húsz tanuló fogadta el, közöttük olyanok is, akik most találkoztak először ezzel a készlettel, és a belőle építhető robotokkal.

Az elemekből készült kutya, két keréken egyensúlyozó fiú, békés célokra használandó tank, telefonnal irányítható gépjármű. A programozásnak köszönhetően képesek voltak különböző hangokat kiadni, akadályokat kikerülni, színeket megkülönböztetni, forogni, pörögni, stb.

Természetesen az agymunka mellett igyekeztünk a test karbantartására is figyelni. Csaba bácsi közreműködésével sárkányhajóztunk, strandoltunk, és a focilabda is minden nap előkerült.

A tábor zárásaként – együtt az alsós robotikásokkal – elutaztunk a jövőbe. Budapesten rendezték meg „A jövő technológiái” címmel azt az interaktív kiállítást, ahol néhány órára részesei lehettünk a nem is olyan távoli jövőnek. Okos lakás, mesterséges intelligencia – már nem is olyan ismeretlen kifejezések. Természetesen a gyerekek számára a legérdekesebb a VR szemüveg volt, melynek segítségével beülhettek egy nem mindennapi hullámvasútba, együtt repülhettek az Avatar hőseivel. De emellett kipróbálhatták a drónok használatát, végignézhették a Rubik kocka robot által történő kirakását, ülhettek holdjáróban, készíthettek és programozhattak körhintát; és hódolhattak futball szenvedélyüknek, amikor a 4K-s ívelt televízión játszották a FIFA-t.

A nyár hátralévő részét robotjaink ismét a dobozokban töltik, hogy szeptemberben teljesen újjászülethessenek és folytatódjon a programozás alapjainak megismerése, bővítése.

Szabó Józsefné
Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda