Hírforgó, Képgaléria, Média

Sípszótól volt hangos a szarvasi Mini Magyarország makettpark a Mini Mozdonyok Nagy Napján!

Több mint ezren voltak kíváncsiak vasárnap a Mini Magyarország különleges vendégvonataira Szarvason. A mozdonyok zakatolása nem csak modellezőket és vasútmodell rajongókat fogta meg, hanem gyerekek, családok is szép számmal érkeztek ezen a különleges napon.


A makettparkba kimondottam erre a napra érkező kalauzoknak kicsik és nagyok egyaránt boldogan nyújtották át jegyeiket egy lyukasztásra, sőt olykor a kalauzok figyelmeztettek a vasút állomások mellet: “Kérem a vágány mellett vigyázzanak!”.

A gyerekek ajándék sípjukkal térhettek haza a Mini Magyarországból, de előtte “mini vasutasként” járhatták be a makettparkot, ahol hazánk leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata tekinthető meg. A közel 600 méter hosszú makettvasút-hálózaton a vasutas napon is a látogatók indíthatták gombnyomással a makettpark saját vonatait, illetve az erre az alkalomra érkezett, extra vonatokat például a Stainz gőzmozdonyt személyvonattal, valamint osztrák, német és svájci vasutak legendás vontatói és szerelvényei, valósághű kézzel készült rakományokkal.

A látványt hangzó élmények kísérték: a vonatok csilingeltek, zakatoltak, fékeztek, nyikorogtak, akár csak a valódi pályaudvarokon.

A modellek útja mini hidakon és alagutakon át a hazai vasúttörténet hőskorát megidéző közel tucatnyi vasútállomás között vezetett – és vezet a hétköznapokon is, amikor a park állandó attrakciójaként olyan legendás magyar vonatok közlekednek, mint például a Gyenes György által készített M41-es „Csörgő”, az M30 as “Szorgoska”, a Árpád sínbusz vagy a BR 64 és BR 80 gőzösök.