Hírforgó

Az Országgyűlés 2018. július 20-án meghozott egyes döntései

Összefoglaló az Országgyűlés 2018. július 20-i ülésén elfogadott egyes törvényjavaslatokról.


Elfogadásra került a 2019-es költségvetés, mely a biztonságos növekedés költségvetése.

Az elmúlt időszak adatai alapján a magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában. 2019-ben is folytatódik az adócsökkentés politikája. Tovább csökken a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és a családok adóterhe.

Az Országgyűlés elfogadta a 2019-es adótörvényeket. Amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás, és nőnek a bérek is. 2019-ben tovább csökkennek a munkát, a családokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adók.

Jövőre is biztosítja a kormány a 15%-os személyi jövedelemadót és a vállalkozások 9%-os társasági adóját.

A családi adókedvezmény tovább bővül. A kétgyermekes családok adókedvezménye összesen már havi 40 ezer forintra emelkedik, amely összességében 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

A kormány céljával összhangban van, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – 5%-os – lesz.

A nyugdíjas munkavállalók és az őket foglalkoztatók is jobban járnak jövőre, az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15% szja-t kell fizetni.

Öt adófajta szűnik meg jövőre. 2019-től már nem kell 75 %-os különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetni. A baleseti adó, és az eho is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad.

2019-ben újabb adópolitikai eszközök segíthetik az egészség megőrzését és védelmét. Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20%-kal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

Csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Jövőre az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.

A vállalkozások segítése érdekében a szocho kedvezményrendszerét is átalakítják. Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

Bevezetésre kerül a bevándorlási különadó. Azok a szervezetek, amelyek az illegális migrációt segítik, így járulnak hozzá a magyar költségvetéshez. Az adó alapja a bevándorlással összefüggő anyagi támogatás összege, mértéke 25 %. A különadóból származó bevétel kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.

Elfogadásra került a magánélet védelméről szóló törvény is. Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a nyilvánosság és a magánélet körülményei. A magánélet védelmét a virtuális világban, az interneten, a közösségi médiában is rendezni kell. Ma már mindennapos az internetes zaklatás, ami a kiskorúakat, fiatalokat különösen érinti. A magánélet védelme mindenkit megillet.

Szintén elfogadásra került a szabálysértési törvény módosítása is. Magyarország alaptörvénye a közelmúltban elfogadott módosítások értelmében kimondja, hogy nem lehet közterületen életvitelszerűen élni. A hajléktalan ellátás fejlesztésére a magyar kormány és a hajléktalan ellátásban dolgozó szakmai szervezetek közösen kerestek megoldást. A szakmai szervezetek is egyetértenek a kormánnyal abban, hogy a szabálysértési törvény módosítására szükség van, ahogy abban is, hogy a hajléktalan ellátást érintő változásokat a leghumánusabban kell végrehajtani.  Segíteni kell azok munkáját, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy menedéket nyújtsanak a rászorulóknak, és segítsék visszailleszkedésüket a társadalomba.

Az Országgyűlés elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását, a veronai buszbalesethez hasonló balesetek megelőzése érdekében. Eszerint aki közúton, engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően átalakított járművet vezet, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű – így különösen mozgásában korlátozott, idős vagy beteg – személyek szállítására szolgáló közúti járművel követik el.