Hírforgó

Vendégek Izraelből

A közel kilencvenéves, Izraelben élő Edit–Hanna Landau unokahúga, Ibolya–Hilda és ismerősei látogattak július 26-án Szarvasra.


Ibolya-Hildával és kísérőivel a Polgármesteri Hivatalban találkoztunk. A kis csoportból egyedül Ibolya-Hilda beszélt valamelyest magyarul, a többiek csak egy-két szó erejéig – két fiatal egyetemista fiú kivételével -, így fontos szerep hárult a tolmács szerepét betöltő Boross Bencére, aki angol társalgási szintből fordított vissza magyarra, jelen sorok írójának.

A vendégeket minden érdekelte, megnézték a Polgármesteri Hivatalnak otthont adó Lengyel-palotát, majd rövid tájékoztatást kaptak a szarvasi zsidóság történetéről, az ortodox és neológ hitközségek működéséről, a vészkorszak alatti helyi eseményekről.

A beszélgetés alatt vendégeink felhívták az idős, de rendkívüli szellemiséggel bíró Landau Edit-Hannát, s csaknem húsz perces dicshimnuszt folytattam vele gyerek- és fiatalkori emlékeiről. Azzal együtt, hogy utoljára – csak átutazóban – 1999-ben járt Szarvason, az idős hölgy ma is gyönyörűen beszél magyarul. Kitűnően emlékezett a Magyarország közepe emlékmű építésére, a régi utcaképekre, sőt mi több, a Landau család egykori házának helyét is pontosan meghatározta a Kossuth Lajos utcában.

A könnyekig többszörösen megilletődött vendégeket ezután Skorka András hivatali sofőr szolgálatát is igénybe véve elkalauzoltuk az ortodox majd neológ temetőkben. Előbbiben 117, utóbbiban mintegy 250 síremlék hirdeti a néhai szarvasi zsidók gazdag kulturális és kereskedelmi életét. Menetközben megmutattuk az egykori neológ zsinagóga, a neológ iskola, a ’44-es gettó helyét és az Ótemplom mögötti II. világháborús emlékművet. Mindeközben töméntelen családnevet, kereskedőt, árust, ügyvédet, péket, nagykereskedőt idéztünk meg. Végezetül a röpke szarvasi túra végén Edit-Hanna memóriájának köszönhetően Ibolya-Hilda számára pontosítottuk a család egykori lakhelyét.

Izraeli vendégeink mély megindultsággal köszönték meg Boross Bence és a krónikás szolgálatát, majd Miskolcot és Budapestet jelölték meg úticélul. Majd a néhány napos magyarországi tartózkodás után hazatértek Izraelbe.