Hírforgó, Képgaléria, Média

„Csángó vizsga”

A Papp Dezső-féle csángó tábor évről-évre visszatérő fontos eleme a visszacsatolás.


Ennek egyrészt fontos eleme a csángó gyermekek tánc- és énektudásának bemutatása közönség előtt – amire ezúttal a Jászberényben rendezett Csángó Fesztiválon illetve a békésszentandrási Vitaminnapon is lehetőség nyílott. Másrészt a rendhagyó töriórákon elsajátítottak játékos visszacsatolása, vetélkedő formájában.

Augusztus tizenegyedikén szombaton a kora délelőtti órákban ez történt.

A tizenöt fős tábor résztvevői egyéniben versenyeztek – kisebb jutalmak mellett a fődíjért, egy mutatós tekekészletért. A „Horváth-kastély” parkjának hűs fái alatt zajlott ezen megmérettetés.

A könnyednek tűnő feladatok között Csángóföld és Erdély földrajzával, a román és magyar történelem közös történelmével érintőleges témák szerepeltek. Voltak térképészeti rejtvények, azután kiemelkedő uralkodókra, hadvezérekre vonatkozók, illetve néhány kiemelkedő esemény a csángók, románok, székelyek, magyarok történetéből. A játékos feladványok során kiderült, hogy a román állami oktatásban – a nappali iskolában tanultak, lásd Románia ünnepei – rögzítése alig-alig hatékonyabb az általános és középiskolákból érkezett gyermekek esetében, mint a mostani és korábbi csángó táborokban tanultaké – például magyar királyainkra vonatkozó kifejezetten erdélyi érintettségű legendák, mint a tordai hasadék születése, vagy a Mátyás történetek.

Nagy izgalmak és vidámság közepette végül minden jutalom elkelt, így röpke búcsú után a gyermekek tanáraikkal, Tamással és Kingával folytathatták felkészülésüket a délutáni, vitaminnapi immár hagyományos fellépésükre.

A dumbravéni gyerekek szentandrási táborát az alábbi támogatók segítették: Galicoop Zrt., Örménykúti Mozzarella Kft., Geomark Kft., Ótemplomi Szeretetotthon dolgozói, Pioneer, Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Iskolája és Gyakorlóóvodája tanárai, Szarvasi Agrár Zrt. Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon támogatták a gyerekek táborozását!