Hírforgó

Színházi aprók

Történések a Szarvasi Vízi Színház életéből.


Cinderella

A nagyérdemű várakozásainak megfelelően ízig-vérig ExperiDance szuperprodukciót élvezhettünk Nagyboldogasszony napján a Szarvasi Vízi Színházban. (A jeles dátumot csak azért teszem zárójelbe, háthat egyszer rajtam kívül másnak is eszébe jut, hogy a magyar államiságnak legősibb fogantatású ünnepéről van szó…) A Pozsgai Zsolt-Román Sándor géniusz duó által színpadra álmodott családi mesemusical elementáris koreográfiai, a mese világmindenségét önfeledten és könnyeden magába foglaló vonalvezetése a Hamupipőke alapsztorinak, a káprázatos fény- és zenevarázs összessége feledhetetlen örömestet szereztek az ExperiDance rajongóinak.

Hozzáteszem, csöppet sem bántam meg, hogy 3 és fél éves színházbarát unokámat nem vittem el erre a szerdai csodára. Azt gondolom, még egy évet várok vele, azzal együtt, hogy nagyrabecsült Pozsgai Zsoltunk mesteri módon dramatizált Monte Cristoját Ivánka végigtapsolta. Hozzáteszem, az a történet és azok a koreográfiák lágy kis mesék voltak a Cinderella néhány hátborzongtató pillanatához képest. S talán hosszú is lett volna a gyermeknek. Tehát majd jövőre. Gyorsan megnyugtatok mindenkit, pillanatig se állítom azt, hogy nem valódi családi mesemusicalt láttunk. A javából az volt.

Amikor e sorokat írom, az évadzáró gála előtt vagyunk még néhány órával. Remélem a fesztivál zsűrijét is lenyűgözte az előadás összhatása és ezt a díjak odaítélésében is érzékeltetik. Sajnálnám, ha nem így történne. A zseniális alkotókat már megdicsértem. Lássuk a mesemusical káprázat szereposztását:

HAMUPIPŐKE, Anika: Muri Enikő / Békefi Viktória /Zsitva Réka / Laurinyecz Réka

TÜNDÉRKERESZTANYA: Koós Réka / Fésüs Nelly /Köllő Babett

MOSTOHA TESTVÉREK, Flóri és Dóri: Tatár Bianka / Pánics Lilla /Vajai Flóra / Rácz Zsuzsanna / Riegler Renáta

HERCEG: Szabó Máté / György Rózsa Sándor / Balázs Csongor

LAJOS FŐHERCEG, herceg apja: Gerdesits Ferenc / Mikó István

ZENEI MINISZTER  / ZÜZÜ: Torma Zsolt

MOSTOHA ANYA: Holman Enikő

HOLLE ANYÓ: Stana Alexandra

ARANYHAJ: Molnár Edina

PIROSKA: Joó Viktória

DOROTHY: Németh Liza

CSIPKERÓZSIKA: Tóth Nikolett

PÁN PÉTER: Bíró Márton

SZÉPSÉG (Belle) és a SZÖRNYETEG: Rimár Izabella / Újszászi András

ALADIN – JÁZMIN: Szabó Dániel / Boros Bettina

JANCSI és JULISKA: Benkő Dávid / Tóth Klaudia

ELZA és ANNA: Horváth Dóra / Magyar Lili

HÓFEHÉRKE: Koller Nikolett

HÉT TÖRPE: MORGÓ: Dénes Nándor, HAPCI: Péli Róbert, KUKA : Kovács Richárd, TUDOR: Patonai Norbert, VIDOR: Veres Tamás, SZENDE: Östör Ákos, SZUNDI: Péntek Dominik

PINOKKIÓ: Reszneki Domán

UDVARHÖLGYEK: Török Fanni, Szilágyi Zita

Jelmeztervező: Debreczeni Ildikó

Díszlettervező: Mira János

Hangmérnök: Arató Dániel / Hunyad Attila

Szövegkönyv: Pozsgai Zsolt

Animáció: Mira Zénó

Koordinátor: Fülöp Zoltán

Fény: Szimeiszter Balázs

Zenei rendező, hangszerelő: Gömöry Zsolt

Koreográfus: Román Sándor

Producer: Vona Tibor

Rendező: Pozsgai Zsolt – Román Sándor

Ezen fantasztikus minőségű csapatmunka láttán nem kívánok senkit kiemelni. Maximális elismerésem a varázsprodukció valamennyi résztvevőjének.

* * *

 Csak kétszer vagy fiatal

Az utolsó idei pénteken a Turay Ida Színház Ron Aldrigde vígjátékként is szívet-lelket melengető mesterművét tette a Szarvasi Vízi Színház világot jelentő deszkáira.

Bodrogi Gyula, Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművész rendezésében, aki, mellé még Érdemes és Kiváló Művész is. Egy olyan darabot, amely nem a gatyatologató gagyik röhögtető tébolyában szórakoztatja közönségét. Az emberséges derű és jókedv fogyasztható a ma embere számára nagyon is szerethető módon. Egyben a művészi tökély szintjén. Élményszámba ment Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas kedves játéka, Mikó István Jászai Mari-díjas Érdemes Művész és Nagy Gábor pompásan összeillő kettőse csakúgy, mint a játszótársak egészéé. A szereposztás:

Grace: Hűvösvölgyi Ildikó (Kossuth-díjas)

Brooks: Mikó István (Érdemes, Művész, Jászai Mari-díjas)

Tom: Nagy Gábor

Rose: Egri Márta (Jászai Mari-díjas) / Szabó Anikó

Julia: Nyírő Bea

Richard: Boros Zoltán

Suzy: Szilvási Judit

Fordította: Hamvai Kornél

Díszlet, jelmez: Darvasi Ilona

A rendező munkatársa: Szabó Anikó

Rendező: BODROGI GYULA, Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész

Maga a történet és a színre vitt élethelyzetek olyannyira valódiak voltak, hogy a nagyérdemű gyakran érezhette: nem csak neki, de akár róla írták a darab alapsztoriját. Banális közhely leírnom, mégis megteszem: ahogy annak idején Molnár Ferenc mindent tudott a színházról és korának emberi viszonyairól, úgy Aldridge is mindent tud, mindent ismer korunk emberéről. Kitűnő vígjátékát az élet szülte, nem tehetett mást: megírta. A Turay Ida Színház pedig itt Szarvason magas szinten vitte színre. Köszönjük.

* * *

Az én dobogóim

Szerencsés módon színháztisztelő polgárként abszolút szubjektív megközelítésben apróim végén leírom, nálam mely darabok és estek, alakítások vitték el a pálmát. Direkt módon olyan produkciót is beleteszek válogatásomba, amelyek nem versenydarabok. Legjobb alakítás: Katkó Ferenc a My Fair Ladyben. Lehengerlő! Szuper! Tehát az én egyedi rangsoromban a Leszállás Párizsban viszi el a pálmát. Hogy miért is? Katkó Ferenc rendező fenegyerekként megmutatta, hogy lehet egy világszerte állandóan játszott alapművet szuperpörgősre úgy megcsinálni, hogy rendezése senkit és semmit ne utánozzon.

Jelképes dobogómra (megosztva az első helyet!) a József Attila Lucifer showját teszem. Hozzáteszem: „Sznobék” távoltartották magukat ettől a káprázatos történelmi revütől. Ha a József Attila gárdája úgy tudna énekelni, mint egy Jókai-derékhad, vagy a Szigligeti csapata, akkor toronymagasan verik a mezőnyt. Ennek ellenére a mesteri kompozíció a Színház alfája és omegája.

Megosztott második nálam a Janika és a Csak kétszer vagy fiatal. Minden kétséget kizáróan a Szigligetié ma a magyar vidék egyik legütősebb színészgárdája. Kertész Marcella, Karczag Ferenc és Barabás Botond játéka méltó a polgári színjátszás nagy elődeihez.

Az estek közül a művészi kivitel nívóját és tartalmát tekintve a Fővárosi Nagycirkusz estjének első része vezet nálam, Fekete Péter rendezésében, Nagy Róbert és Liszi Melinda zenés előadóművészeti csúcsteljesítményeitől kísérve. Mellette minden elismerésem a Benedekfi fivéreké a Lángok anyag kapcsán. Végül, de nem utolsósorban Gulyás Attila és Csonka Dóra parádés párosa a nyári évad nagy felfedezése és örömestje volt. Ha az ifjú művésznőt keménykezű rendezők megtanítják úgy játszani, ahogy már ma tud énekelni, sokra viheti. Végezetül minden elismerésem a Jókai ifjainak, elsődlegesen Lakatos Viktóriának és Sztojka Cintiának, a klasszikus magyar kabaré ilyen szintű feltámasztásáért.

Na, „különdíjasaim” is említsem. Az egyik a Cervinus Teátrum művészeinek a házi fesztivál egésze alatt nyújtott kiemelkedő és egyenletes teljesítményéért. Teljes gőzzel így kell egy forró kéthetest végigvinni.

A másik „különdíj” a Holdfény mulató swing musical alkotói és kivitelezői csapata egészéé. Felejthetetlen élményt kaptunk tőlük. Egyedi színt vittek a nyárba.