Hírforgó, Képgaléria, Média

Újra jár a Szárazmalom

Augusztus 17-én, pénteken műszaki átadás keretében újra megnyitotta kapuit a Szárazmalom, Magyarország – a maga nemében páratlan – kiemelkedő agrár-ipartörténeti műemléke.


Az 1836-ban a Bolza grófok jóvoltából épült – egykoron ikermalom – az ország egyetlen eredeti helyén álló, ma is működőképes szárazmalma. Szarvas Város Önkormányzata 2017. október 14-én írhatott alá támogatási szerződést az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiumával. Mindezt „A Szarvasi Szárazmalom felújítása és állagmegóvása” című pályázat nyerteseként tehette.

A támogatás összege 4 millió forint saját forrás mellett 6 millió 42 ezer 109 forint volt. Az összes költség: 10 millió 42 ezer 109 forintban realizálódott. A kivitelezés költségei 9 millió 281 ezer 109 forintban jelentkeztek. A tervezési művezetés 380 ezer forint, míg a műszaki ellenőrzés összege 381 ezer forint volt.

A megvalósítási időszak 2018. március 28-tól július 31-ig terjedt. A műszaki átadás-átvételi eljárás sikeresen zárult, ez év szeptember végéig a malom próbaüzemben működik.

A műszaki átadáson házigazdaként ott volt Roszik Zoltán múzeumigazgató, Babák Mihály polgármester, a kivitelező cég részéről dr. Ozsváth Gábor Dániel. Roszik Zoltán a jelenlevő képviselő-testületi tagokat, műszaki szakembereket, érdeklődőket emlékeztette arra, hogy az 1973-ban a nagyközönség számára megnyitott malmot 2010-ben állították helyre, azóta havi rendszerességgel zajlottak a bemutató őrlések.

Babák Mihály a város első embereként beszédében kiemelte az állagmegóvást, mint fő pályázati célt, valamint arra is rámutatott, hogy a Képviselő-testület a működőképességre helyezte a hangsúlyt. Továbbá utalt a Szarvast benépesítő tót elődök hagyományainak, szokásainak bemutatására. Mint mondta, következik a tető felújítása és a további állagmegóvás.

Dr. Ozsváth Gábor Dániel nagy lelkesedéssel ecsetelte az örvendes tényt, miszerint a miénk az egyetlen működőképes szárazmalom az országban, amely eredeti helyén, eredeti állapotában fennmaradt.

Ezek után nem volt más hátra, mint a tesztőrlés. Amikor a kerengősátorba bevezetett lovak elindultak, a keringőre helyezett három pohár borból egy csepp sem löttyent ki. Jelezve: a kivitelezők minőségi munkát végeztek.

Így a felújított malom és a némi néprajzi kiállítás keresztmetszettel ügyesen berendezett molnárház Szent István Napra teljes szépségében várhatja vendégeit.

S hogy mi valósult meg a felújítás során? Az őrlőkő berendezés helyreállítása, a malomkő helyreállítása, a kásahéjaló padkő visszaépítése, az épület homlokzatának javítása és meszelése, a nyílászárók festése, valamint a kerengősátor kerítésének festése, állagmegóvása.

Benkő László fotói az átadáson illetve az augusztus 20.-i bemutató őrlésen születtek.