Hírforgó, Képgaléria, Média

Fekete Péter: sikeres volt a nyári szabadtéri színházi szezon

Büszkék lehetünk itt Közép-Európában, mert szinte egyedülálló mennyiségű nyári szabadtéri színházat működtetünk és egyedülálló mennyiségű új produkcióval vártuk a magyar családokat és a külföldről Magyarországra látogató vendégeket – értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári szabadtéri színházi szezont vasárnap Szarvason, tájékoztatott az MTI.


Fekete Péter – mielőtt átnyújtotta a Szarvasi Vízi Színházban immár hetedik alkalommal megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztivál végén a Magyar Teátrum-díjakat – az MTI-nek elmondta: 2018-ban több mint 40 bemutatóval, mintegy 1000 előadással Szegedtől Esztergomig, Gyulától Kőszegig, Szentendrétől Zsámbékon át Szarvasig várták a közönséget a szabadtéri színházak és a művészek.

Az államtitkár kiemelte az önkormányzatok szerepét is, akik fontosnak tartják, hogy nyári szabadtéri játékhelyeket tartsanak fent.

A Családok évére utalva hozzátette: jó szívvel látta, hogy rengeteg gyermek- és családi produkció került bemutatásra, ahol a három generáció, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők együtt tudtak színházba menni.

A VII. Magyar Teátrum Fesztiválon a legjobb meseelőadás díját a Turay Ida Színház Csingling az erdőben című mesejátéka nyerte el. A korszerű színpadra állításáért díját pedig a Cervinus Teátrum Ármány és szerelem című Schiller-előadása érdemelte ki.

Az államtitkár a legjobb előadás díját a Békéscsabai Jókai Színház My Fair Lady című produkciója képviselőjének nyújtotta át. A legjobb zenés rendezés díját Radó Denise érdemelte ki, a My Fair Lady című musical színpadra állításáért. 

A leglátványosabb előadás díját az Experidance Produkció kapta a Cinderella, Mese az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról című mesemusical színre viteléért.

A legjobb férfi főszeplő díját Barabás Botond vehette át a Szolnoki Szigligeti Színház Janika című vígjátékában nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplő díját pedig Saárossy Kinga, az Egri Gárdonyi Géza Színház által bemutatott A férjvadász című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért vehette át. 

A legjobb férfi mellékszereplő díját Ragány Misa (több produkcióban nyújtott játékáért), a legjobb női mellékszereplő díját pedig Dobó Enikő, a Függöny fel! című komédiában nyújtott alakításáért vehette át.

A legkülönlegesebb előadásért elismerést a Fővárosi Nagycirkusz Megtanulom, megőrzöm, továbbadom című produkciója kapta.

A legígéretesebb tehetség díját pedig ketten vehették át Fekete Pétertől. Polák Ferenc, a Cervinus Teátrum által bemutatott Hotel Menthol című musicalben, Papp Barbara pedig a My Fair Ladyben nyújtott alakításáért.