Hírforgó

Madzagfalvi vigalmak

Szombat délután felkerekedtünk és ellátogattunk Békésre a XX. Madzagfalvi Napokra. Odaérkeztünkkor az ottani Körös-part Erzsébet-liget környék látványa egy békebeli majális és vurstli hangulatára hajazott.


A gyereksereg ugrálóvárban, ajándék-horgászatban, meseforgóban élhette ki vágyait. A nagyobbak a céllövöldében próbálkozhattak. A mi Szilvanapunkhoz képest kicsit lazább, piknik jellegű volt az árusok kitelepülése, de ennek is megvolt a maga hangulata a helyi Körös-partot övező régi polgárházak és az Erzsébet-liget parkrészletei kapcsán.

Sokkal inkább, mint az évek óta a Szolnoki útra és környékére települő Túri Vásárnak, amely a rendezett és irodalmi hangulatot idéző belváros nélkül szó szerint kivetkőzött régi önmagából. A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ melletti nagyszínpadon éppen a Good Time Boys – Red Hot Chili Peppers Tribute formáció szaggatta a húrokat – Kupecz Tamás és Lovász Gergő által is fémjelezve. A későbbiekben pedig Hobó Blues Band koncertezett (megjegyezzük, hogy ottjártunkkor sehol sem szedtek belépőt és a szombati, sőt mi több, a vasárnapi Fenyő Miklós koncertet is ingyen kapta Békés város közössége).

Az indiánnyári alkonyban ínycsiklandó illatok szálltak a levegőben, bőven fogyott a kenyérlángos, a magyaros hambi. Így nem volt mit tennünk, mi is letelepedtünk egy helybéli lacikonyha mentén és elfogyasztottuk mustáros sült kolbászból és citromos hekkből álló tábori vacsoránkat. De ha már népvigalmi sokadalom, itt sem hagyhattuk ki a vásári cukorkások standjait, egy kis nyalóka, gumicukor, zselé és jóféle békési mézes ízmintavétel apropóján.