Hírforgó, Képgaléria, Média

Szilvanapi forgatagban

A idei Szilvanapot péntek délután egy nagyon tartalmas képkiállítás megnyitója előzte meg a Szeparéban. Népes kínai testvérvárosunk, az alig több mint 7 milliós Wuxi delegációja élén újdonsült polgármesterük, Cai We Nyut vezetésével érkezett Szarvasra, a XXI. Szilvanap – és egyben testvérvárosi találkozó – apropóján.


Kínai vendégeink hozták városuk természeti és kulturális értékeinek gyönyörű keresztmetszetét a tárlat anyagával. A házigazdák nevében Hodálik Pál alpolgármester méltatta a tárlat jelentőségét, a vendég delegáció vezetőit követően. Időközben Babák Mihály polgármester is megérkezett.

A megnyitó végére több száz fő felvonuló gyűlt össze, iskolai és civil egyesületi zászlók és táblák alatt. A menet élére ezúttal is a Szilvanapok közkedvelt hazajáró figurái, a gólyalábasok kerültek, közvetlen a parádés kiállású gyomaendrődi mazsorettes lányok előtt. Mögöttük pedig a Szarvasi Rezesbanda fújta vérpezsdítő indulóit. Majd a menet sok-sok érdeklődő jelenlétében elindult a Vízi Színház parkolójából a Petőfi utcán haladva, átvágva a Szabadság úton, be a Templom térre és egészen a nagyszínpadig, ahol később magára a megnyitóra is sor került.

A színes menetben ott haladtak testvérvárosaink: Wuxi, Poprád, Szentegyháza, Keuru, Barót, Bucine delegációi, kiegészítve a Bihar megyei Élesd, az olaszországi San Pietro di Feletto képviselőivel.

A színes szilvaünnep vásári forgataga már ekkor kezdetét vette. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, csakúgy, mint szombat és vasárnap. Szombatra és vasárnapra a tematikus udvarok számtalan szervezett programmal várták a vendégeket, turistákat, szervezett csoportokat és a kis- és nagygyermekes családok százait.

Ételben, italban, zenei és más színpadi szórakoztató élményekben senki nem szenvedhetett hiányt.

Szemmel láthatóan péntek délután óriási sikere volt három káprázatos tehetségnek Kínából: egy selyemhímzőnek, egy bambuszszobrásznak és egy agyagszobrásznak.

Szombaton a szilvaünnep több pontján – így például a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesületénél a Civil Udvarban, a Székely tankonyha tematikus udvarán és másutt – a vendégek örömére főtt a lekvár. Emellett nagyon sok standon kínáltak kész lekvárt, mézet, sajtot, füstölt disznóságokat, édességet és jó ég tudja még hányféle finomságot.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk: kialakítás tekintetében a Megyenap mellett a Szarvasi Szilvanapok kinézete verte az idei fesztiválmezőnyt. Való igaz, a Kondorosi Betyárnapok is a toplista élére kívánkozik. Maradva a Szilvanapoknál, ahogy Csabán érzékelhettük szombaton, úgy itt is péntek délután és szombat délelőtt a tömeg nem sűrűsödött elviselhetetlen mértékben. Némiképp mintha kevesebben lettek volna az előző évekhez képest. De akik eljöttek, pazar módon szórakozhattak a színes forgatag közepette.