Hírforgó, Képgaléria, Média

Zenés, beszélgetős ízelítő az új repertoárból

A hagyományoknak megfelelően, a Békéscsabai Jókai Színház most is a közönséggel együtt tartotta meg nyilvános évadnyitó ünnepségét szeptember 15-én, szombaton délután a teátrum előtti téren.


Seregi Zoltán igazgató beszédében először a publikumot köszöntötte, a társulat nyári szerepléseit értékelte, majd a 2018-19-es évad bemutatóit, bérletrendszerét ismertette. Az új produkciókból a szerzők, rendezők, színészek adtak zenés-táncos ízelítőt.

A Jókai Színházban nyáron sem volt szünet, a társulat játszott a Csabai Nyár, a Szarvasi Vízi Színház, valamint a Gyulai Várszínház estjein. Seregi Zoltán igazgató köszönetet mondott a sok munkáért és gratulált a fesztiváldíjasoknak. Majd arról szólt, hogy az új évadban hat bemutatót terveznek a nagyszínpadon és a kamarában, három meseelőadást, repertoáron marad több sikerdarab, továbbá stúdiószínházi előadások is készülnek. Az első premier szeptember 21-én lesz a Sík Ferenc Kamaraszínházban, Noël Coward Vidám kísértet című komédiája.

Tege Antal és Czitor Attila műsorvezető is köszöntötte a közönséget, majd bekonferálták Kocsák Tibor – Bozsó József: Kukac Kata kalandjai című meséjéből a Gondolkodjunk! dalt, amit Fejes Katica és Puskás Dániel színészhallgató adott elő. Ezután beszélgetés hangzott el Papp Barbarával, aki Arthur Miller: Pillantás a hídról című előadásában Catherine figuráját játssza. A Kukac Kata kalandjai című mesemusicalből Gábor Anita Csiga Bige dalát adta elő. Seregi Zoltánt, a Detektívjátszma című előadás rendezőjét is megszólaltatták a műsorvezetők, a beszélgetés alatt az 1972-es Mesterdetektív című filmből láttunk részletet.

Gulyás Attila, aki Noël Coward: Vidám kísértet című előadásában a férfi főszereplő, énekével örvendeztette meg a közönséget. Weber Kristóf – Zalán Tibor: A sHówkirálynő című zenés mesejátéka lesz az évad második gyermekbemutatója, amelyhez kedvet csinálva Liszi Melinda, aki a címszereplő karakterét alakítja, Kosztolányi Dezső: Virágok beszéde című írásából adott elő részleteket. Beszélgetés hangzott el Nemlaha Györggyel, aki az Elnémult harangok című regény dramatizált változatát írta, közben vetítést láttunk az 1940-es filmből. Csonka Dóra, az Elnémult harangok egyik szereplője előadta Katona Klári Játssz még! című dalát.

Szente Béla: Szárnyad árnyékában című történelmi játékát 2019 januárjában mutatja be a színház, ősbemutatóként Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára. Ehhez kapcsolódott Tomanek Gábor, aki Bagdi László: Csaba legendája című művéből részleteket adott elő. Közben fotómontázst láttunk a város elmúlt 300 évéről. Szarka Gyula – Zalán Tibor: Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című meseelőadásáról Zalán Tibor József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő beszélt. Mészáros Mihály, aki Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című mesében Burkus karakterét alakítja, előadta a Burkus király bánata című dalfeldolgozást.

Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásához kapcsolódott a beszélgetés Katkó Ferenccel, az előadás rendezőjével, közben részletet láttunk az 1979-es Nem élhetek muzsikaszó nélkül című filmből. Terrence McNally – David Yazbek: Alul semmi című előadásáról beszélt a rendező Tege Antal, s megelevenedtek az 1997-es Alul semmi című film jelenetei.

A műsor zárásaként a már végzett és jelenlegi táncszakos hallgatók (Fazekas Döníz, Lehoczki Orsolya, Medovarszki Petra, Korom Gábor és Józsa Bence) előadták Kerekes Judit koreográfiáját, amit majd A sHówkirálynő című előadásban láthatunk viszont.