Hírforgó, Képgaléria, Média

Lélekben Máltán

Székelyes diákok egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatra készülnek Iskolánkból, a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából tízen utazunk Máltára négyhetes szakmai gyakorlatra.


Júniusban jelentkeztünk erre az Erasmus+ programra, még az érettségire felkészülés közben. Majd egy vizsgán – amely szakmai gyakorlatból és angol szóbeliből állt –  választották ki a résztvevőket. A nyár tervezgetéssel telt, milyen is  lehet több száz  km-re, négy hétig  távol lenni az otthonunktól, külföldi étteremben dolgozni, angolul beszélni nap mint nap. Máltáról szóló útleírásokat olvasgattunk, fényképeket nézegettünk, és már éreztük is, hogy a tenger partján napozunk az októberi napfényben.

Szeptemberben felgyorsultak az események, délutánonként felkészítő órákon vettünk részt.

A szakmai elméleti órákon megismerkedtünk a máltai konyha jellegzetességeivel. Megtudtuk, hogy konyhájukra az arab, görög angol és az olasz konyha is hatással volt, nagyon szeretik a nyúlhúst és a különböző tengeri herkentyűket. Ardainé Tóth Anikó tanárnő órái rendkívül élvezetesek voltak, mindenki már egy máltai étterem teraszán képzelte magát, ahol jóízűen fogyasztja a Fenek bit-tewm –et (nyúl fokhagymás-boros mártásban). Gyakorlati órán átismételtük a különböző felszolgálási módokat, a főzéshez és a felszolgáláshoz használt eszközöket is, majd egy grillpartyval zártuk, ahol sem nyulat, sem halat nem fogyasztottunk, de a húst mediterrán pácban érleltük, és görög salátát is készítettünk.

A csoportból többen is jól érettségiztünk angolból, de nekünk is újdonság volt a tálaláskor, felszolgáláskor használt szavakat angolul mondani. Nagy segítség számunkra, hogy a program alatt OLS online nyelvtanfolyamon vehetünk részt. Itt egyéni ütemben és tudásunknak megfelelő szinten tanulhatunk, sőt más erasmusos diákokkal is beszélgethetünk angolul. Bangócz Ágnes tanárnővel, aki az angol felkészítést tartotta, letöltöttük a leendő munkahelyeink étlapjait is.

Kulturális órákon sok érdekességet hallottunk Máltáról osztályfőnökünktől Kita Erzsébet tanárnőtől. Például Máltának nincs állandó folyója, nincsenek hegyei, legnagyobb szélessége mindössze 43 km, a világ egyik legsűrűbben lakott állama. Ez az ország az Európai Unió legkisebb tagja, ahol csak busszal vagy hajóval közlekedhetünk, hiszen nincs vonat se. A bal oldalas közlekedés az angol gyarmati múltra utal. A máltaiak nagyon vallásosak, 90%-uk katolikus. Az ország védőszentje Szent Pál, aki Málta partjainál hajótörést szenvedett.

Legnehezebb lélekben felkészülni erre az utazásra, ezért is vártuk a lélektani órákat. Itt megbeszéltük mit vigyünk négy hétre, mit tegyünk a nagy bőröndbe, mit vihetünk fel a repülőre. Mit csináljunk, ha eltévedünk, hogy segítsünk társainknak, ha éppen hiányzik nekik a családjuk, barátaik. Szerencsére mind a tízen egy osztályba járunk, és már nagyon jól ismerjük egymást, tudjuk, kinek, mikor van szüksége segítségre.

Most az utolsó napokban már a bőröndjeinket készítjük a nagy útra. Várjuk a repülést, egy új ország, új emberek megismerését. Lélekben már Máltán vagyunk.

Folytatás következik!

Petrovszki Nikoletta
13. D osztályos vendéglátásszervező-vendéglős tanuló