Hírforgó, Képgaléria, Média

Mese a barátság erejéről

„Ha egyszer égbe szállhatnék, végre boldog lehetnék…”


Őszi erdő képe fogadta a gyermeksereget a Békéscsabai Jókai Színházban a Kukac Kata kalandjai című mesemusical premierjén, szeptember 24-én. De csak addig hullottak a sárga levelek – a hűvösre fordult időjárással összhangban -, amíg fel nem ment a függöny, mert onnantól varázslatos világ tárult a kis publikum elé.

Az erdő lakóit, a különböző állatokat megszemélyesítő színiiskolások jöttek a nézőtérre, jelezve, hogy mindjárt kezdődik a játék. A rövid párbeszéd mottóként, amelyben egy kislány kérleli apukáját, hogy meséljen Kukac Katáról, a darab születésére utal. Bozsó József színművész, rendező eredetileg lányainak mesélt, a történethez felkérésére később Kocsák Tibor komponált zenét.

Kocsák Tibor – Bozsó József: Kukac Kata kalandjai című mesemusicaljének már első jelenetéből kiderül, hogy a főhős pillangó szeretne lenni. Szülei hiába marasztalják, figyelmeztetik, hogy otthon biztonság van, az erdőben veszedelem, elindul, hogy megvalósítsa álmát. „Ha egyszer égbe szállhatnék” – szól a szép dal, amit tátott szájjal hallgatnak a gyerekek. A kukaclány először Sáska Sámuellel találkozik, akivel hamar barátságot is köt. Ez a fiú valójában tücsök, de sáskának mondja magát, művészetkedvelő, ő is többre vágyik, álmodozó. Szép a kettősük, amelyben a Gondolkodjunk el kezdetű dalt adják elő.

Vakond, vagyis Vak Ond a 007-es ügynök zenéjére bukkan fel a föld alól, fel akarja falni a két fiatalt, és ez az első próbatétel, hogy kiálljanak egymás mellett, megvédjék egymást. Mert mindig kell egy jó barát, aki megért, bátor, megvéd, segít. Kukac Kata és Sáska Sámuel a kis publikumhoz fordul, és azt kérdezi, tudják-e mitől barát a barát. S a gyerekek sorolják: szeretik egymást, mindig együtt vannak, együtt játszanak.

Jön Csiga Bige, aki andalító blues-t énekel, különös hangulatot hoz a színpadra. Szőr Handa Bunda, az angol cirkuszi medve remek mutatványos, képességeit kínálva nevetteti meg a publikumot. Itt már egészen erős csapat zengi, hogy „A színpad rád is vár, a lényeg, hogy jól csináld!” Vakond érkezik megint, újabb fenyegetés az ügynök zenére, újabb üdvrivalgás a poénokra. Kék Béka BKV-ellenőrnek öltözve megértő, ő is volt ebihal, béka lett, azt mondja, ha valaki igazán akar valamit, szorgalommal eléri, de persze a barátság is fontos. Jó tanácsért a társaságot Kék Béka elvezeti Bölcs Bagolyhoz, hogy az erdő esze megmondja a tutit.

Kukac Kata álma megvalósul, csillogó kék selyem szárnyakkal száll a magasba, mert hitt abban, amit el akart érni. „Ha egyszer égbe szállhatnék, végre boldog lehetnék” – éneklik a szereplők a finálét, amit már a gyerekek is megtanultak. Hozzá még azt is, hogy mindez csak akkor sikerül, ha áll mellettünk pár jó barát. 

A 2018-19-es évad első gyermekbemutatója, Bozsó József egyszerű, kedves meséje és igényes rendezése elsősorban a hat-tízéveseket szólítja meg, és a premier közönsége vette a lapot, értékelte a látványos produkciót. Kukac Kata szerepében Fejes Katica kedves játékával, szép hangjával gyorsan elnyerte a gyermekek szimpátiáját, lelkesen drukkoltak a zöldben viruló hernyócskának, hogy elérje célját, valóra válthassa álmát, és pillangó lehessen. Az út, amit végig kell járnia, izgalmakkal teli, bőven kínál tanulságot, és látványos, olyan díszletben játszódik minden, mintha film peregne a szemünk előtt vagy egy mesekönyvet lapoznánk. A látványt is Bozsó József tervezte.

Kukac Kata első jó barátja, méltó partnere a Sáska Sámuelt életre keltő Puskás Dániel színészhallgató, jól játszik, szépen énekel, ügyesen táncol. Szőr Handa Bunda figurájában Gerner Csaba nevetteti meg a közönséget, fellépése igazi fénypontja az előadásnak. Kukac Mama és Kék Béka szerepét Nagy Erika játssza, mindkettőben a gondoskodót, tanítót, támogatót domborítja. Kukac Papa szeretetteljes és Bölcs Bagoly különös figuráját Tomanek Gábor kelti életre. Csiga Bige alakjában Gábor Anita új színfoltot hoz az erdei társaságba, Vakondként Szabó Lajos poénos fellépései nagyon „bejönnek” a gyerekeknek.   

Kocsák Tibor kellemes dallamai röpítik jelenetről jelenetre előrébb a történetet, hangsúlyozzák a karaktereket. A szellemes dalszövegeket is Bozsó József írta.

A gyermekelőadáshoz meghirdetett felhívásra sok tanuló készített és hozott magával pillangót, a hétfői premier előtt már egész kis kiállítás díszelgett az aulában: papír, selyem pillék, színes szárnyak gyöngyökkel, flitterekkel, de voltak krétarajzok is bőven. A színpadi mesén a gyerekek jól szórakoztak, miközben kicsit tanultak is. Azt biztos megjegyezték, hogy álmodni kell, érdemes, de azt is, hogy barátok nélkül nem lehet boldog az ember. Aki még pillangógyártásra is vállalkozott, kézügyességét is fejleszthette. Az élmény fokozásához a gyerekek szereposztást, az előadáshoz kapcsoló rejtvényt, valamint a szereplők fotójával kártyát kaptak ajándékba. A legszebb pillangók alkotóit pedig majd megjutalmazzák.